Hlavní obsah

VIDEO: Firma přidávala v Číně chemikálii do mléka, onemocněnlo 6244 dětí

– PEKING

Celkový počet čínských dětí, které mají potíže po konzumaci sušeného kojeneckého mléka se zvýšil na 6244. Čínské ministerstvo zdravotnictví přiznalo také třetí oběť, dalších 158 dětí trpí akutním selháním ledvin. V mléce se objevila látky, která se používá při výrobě plastů.

Foto: Stringer, Reuters

Prodavačky v obchodě vytahují z regálů kontaminované sušené mléko.

Článek

Zprávy o postižených dětech se poprvé v Číně objevili 10. září. Zprvu se zdálo, že za vším je produkt největší čínské mlékárny Sanlu.

Čínští kontroloři Úřadu pro dohled nad kvalitou, inspekcí a karanténou však v úterý oznámili, že své výrobky už z trhu stahují dvě další mlékárny. Inspektoři úřadu našli průmyslovou látku melamin v sušeném mléce vyráběném 22 firmami. Průzkum ministerstva zdravotnictví potvrdil, že melamin se nachází v téměř polovině produktů ze sušeného mléka na čínském trhu.

Problémy s kojeneckým mlékem byly zjištěny už u 22 výrobců. Postiženým výrobcem je také firma Mengniu, jejím mateřskou společností je skandinávský koncern Arla. Ten už nařídil stažení výrobků dceřiné společnosti z čínského trhu poté, co se zjistila přítomnost melaminu ve třech z 28 testovaných vzorků, a nařídil i zastavení výroby.

Novozélandský exportér mléčných produktů Fonterra, který vlastní Sanlu se označil za „oběť“ skandálu. Šéf Fronterry Andrew Ferrier dodal, že není nic neobvyklého, že se mléko na melamin netestovalo. „Nelze provádět kontroly na přítomnost všech jedovatých látek, které existují,“ dodal.

Čínská vláda mezitím s okamžitou platností nařídila výrobcům, aby prováděli testy na přítomnost melaminu v jejich produktech.  

Melamin se do mléka zřejmě dostal úmyslně

Čínští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že melamin se do mléka dostal úmyslně. Majitelé firem vykupujících produkt od zemědělců mléko prý ředili vodou, a aby se to nepoznalo, přidávali do něj melamin. Ten obsahuje 66 procent dusíku, takže pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.

Děti čekají na ošetření po požití sušeného mléka, v němž byly chemikálie. problémy s ledvinami má asi 6500 dětí.foto: Reuters/Stringer

Reakce Číňanů na sebe nenechala dlouho čekat a doslova strhla lavinu paniky.

Tisíce matek z Číny v posledních dnech zaplavily Hongkong, aby si nakoupily kojeneckou stravu vyrobenou v zahraničí. Místní lékárny byly nuceny omezit prodej pro zákazníky z pevninské Číny na maximálně tři balení, aby zajistily, že strava vystačí i pro hongkongské děti.

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

Hongkong, kde funguje přísná kontrola a právní systém chránící spotřebitele, je dlouhodobě oblíbeným místem, kde si návštěvníci z Číny nakupují zásoby léků s jistotou nezávadnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám