Hlavní obsah

Odsouzený entomolog: Rozsudek mi vůbec nezdůvodnili

Právo, Jiří Falout
DAARJEELING

Entomolog Emil Kučera byl minulý týden v Indické Daarjeelingu odsouzen na tři roky vězení. Soudce ho uznal vinným z toho, že sbíral brouky v národním parku. Jeho kolega Petr Švácha byl osvobozen. Oba dělali totéž. Rozdíl je podle indického soudu pouze v tom, že Švácha pracuje pro Akademii věd a Kučera je amatér.

Článek

Na rozdíl od vašeho kolegy Petra Šváchy vás indický prvoinstanční soud poslal na tři roky do vězení. Jak se cítíte po vynesení rozsudku?

Necítím se příliš dobře, jako asi nikdo v mém složitém postavení. Do západního Bengálska jsem přijel jenom proto, abych Petru Šváchovi pomohl najít larvy, které potřeboval ke své práci a nyní mě tu čeká bohužel odvolací soud a hrozba tříletého vězení. Není to dobrá situace.

Co říkáte argumentům soudu, za něž vás poslal do vězení?

Je to natolik skandální, že jsem pro odvolací soudní líčení poměrně optimistou. Nikdo snad nemůže myslet vážně rozsudek, který je podložený tím, že Petr Švácha je renomovaný vědec profesionál a já jen amatérský entomolog, a proto jsem dostal nepodmíněný trest vězení.

Dalším argumentem bylo, že se Petr stal obětí okolností. To opravdu nevím, co si pod tím mám myslet. Navíc nepočítal jsem s tím, že budeme posuzováni takto odděleně, i když čin, z něhož jsme byli obviněni, je na vlas stejný. Musím se také důrazně ohradit proti některým tvrzením, že jsem si přitížil tím, že jsem snad prodával brouky. Protestuji. Kdo zná moji internetovou stránku, ví, že o prodeji na ní není ani slovo.

Jste spokojený s indickými právníky a proč jste nevyužili jinou právní pomoc, například ze zahraničí?

Hodnocení indických právníků je velmi složité. Pracují totiž velmi nestandardně, úplně jinak než v Evropě. Mnoho informací z nich neplyne a komunikace s nimi je obtížná. Například náš první právník v den, kdy nás soud poslal do vazby, se vůbec neptal na naši verzi celého případu. Nesdělil nám také, z čeho jsme vůbec obviněni.

Bohužel politická situace zde je taková, že znemožňuje práci právníků z jiných oblastí. Konzultovali jsme tuto věc s právníkem z Kalkaty a on nám doporučil, abychom si vzali místního advokáta.

Jak probíhala jednotlivá soudní jednání?

U soudu v České republice jsem nikdy nebyl, ale musím říci, že tady je možné vše a někdy je to ještě horší. Nejde o fakta, kterých máme celou složku. Ty tu nehrají žádnou roli. Například v pátek jsem obdržel rozsudek v písemné podobě. Je tu konstatování verdiktu, ale zcela chybí zdůvodnění. Budu proto žádat právníka o kompletní dokumentaci. Bude to proto ještě těžký oříšek. Takto to tu funguje.

Jak vnímáte šance v odvolacím soudu se zřetelem na téměř tříměsíční zkušenosti s indickým právním systémem?

Pokud vyšší soud uzná argumenty, že to bylo absolutně absurdní divadlo, jsem optimista. Ale pokud bude tento soud fungovat stejně, nejsem si jistý výsledkem. Byl bych rád, aby se věc přesunula do Kalkaty, ale nejsem si jistý, jestli to vůbec jde. Čeká mě proto hodně konzultací s právníky i českou ambasádou. O to vše se dosud staral Petr Švácha.

V průběhu měsíce by měl Petr Švácha dostat zpět pas a odcestovat. Nebojíte se samoty?

Co mám dělat. Je to nepříjemné, hlavně proto, že nejsem tak dobře vybaven angličtinou jako Petr. Bude to složité a období, které ještě poznamená čekání na odvolací soud. To je velmi nepříjemné. Když pak probíhá, aspoň se něco děje.

Máte dostatek financí na život v Indii? Jak vypadá váš všední den?

Bydlíme v hotelu za 250 rupií za osobu a den. Jídlo nás vyjde na asi 150 rupií. To znamená, že platíme asi 400 rupií denně, což je 160 korun. Nehrozí proto, že bychom neměli peníze. Máme navíc kartu a z ní můžeme vybírat. Hotel je nad městem a máme z něj příjemnou vyhlídku na celý Daarjeeling, která by však nemusela trvat tak dlouho. Ráno vstaneme, jdeme na internet, pak na nákupy a zpět do hotelu. Vyžití tu moc není a navíc na nějakou zábavu ani není chuť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám