Hlavní obsah

Ruští vojáci se stáhli z pěti stanovišť v Gruzii

Ruské jednotky se dnes ráno stáhly z pěti strategických pozic v západní Gruzii, včetně přístavu Poti. Potvrdili to mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili a šéf gruzínské bezpečnostní rady Alexandr Lomaja. Rusko tak splnilo podmínky první fáze dohody s Evropskou unií, v níž se zavázalo ke stažení svých vojáků z Gruzie.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Ruští vojáci, ilustrační foto

Článek

Utiašvili řekl, že ruští vojáci odjíždějí z vyklizených stanovišť do (separatistické) Abcházie. Podle Lomaji jich odjelo asi 250 a na gruzínském území, nepočítaje v to Abcházii a další odštěpeneckou provincii Jižní Osetii, jich zůstává asi 1200.

Pro Gruzii byla zvlášť nepříjemná ruská přítomnost v Poti, protože jde o oblast velmi vzdálenou místům srpnových rusko-gruzínských bojů. Rusko v nich drtivě odrazilo pokus Gruzie obnovit silou svrchovanost nad Jižní Osetií a obsadilo pozice na gruzínském území. Rusové se z Poti a z několika dalších stanovišť měli stáhnout do pondělí.

Na základě dohody uzavřené mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem se mají ruští vojáci stáhnout do měsíce z Gruzie vyjma Jižní Osetie a druhé separatistické oblasti Abcházie. Do země také mají přijít pozorovatelé EU. Rusko tvrdí, že chce v Jižní Osetii a Abcházii, jejichž samostatnost už uznalo, umístit 7600 svých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám