Hlavní obsah

V Koreji se narodila první mláďata klonovaných psů 

SOUL

V Jižní Koreji se podařilo získat první mláďata z naklonovaných psů. Vědci z Národní univerzity v Soulu použili spermie prvního klonovaného psa na světě Snuppyho k umělému oplodnění dvou klonovaných fen. V květnu se jim narodilo deset štěňat, oznámili v úterý podle agentury AP sami jihokorejští vědci.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

První klonovaný pes na světě Snuppy s jedním ze svých mláďat

Článek

V minulosti se už vědcům podařilo získat mláďata klonovaných krys, krav a vepřů. "Teď se konečně vyřešila i pochybnost, zda mohou potomky zplodit naklonovaní psi," uvedl jeden z vědců.

Korejští vědci svým počinem pozvedli pověst Národní univerzity v Soulu, kterou v minulosti pošramotil vědec Hwang U-Sok, uvedla AP. Jihokorejské ministerstvo zdravotnictví ho totiž obvinilo, že v roce 2005 na základě zfalšované dokumentace tvrdil, že naklonoval lidské embryo.

Snuppy byl naklonován v dubnu 2005 a od té doby korejští vědci naklonovali okolo 30 dalších psů a pět vlků. Snuppyho potomky identifikovali pomocí testů DNA.

Podle britské expertky to není nic převratného

Za nepříliš převratný ale označuje nový vědecký počin britská expertka na klonování Robin Lovell-Badgeová. Podle ní jsou mláďata u naklonovaných savců, včetně prvního naklonovaného zvířete - ovce Dolly, zcela běžnou záležitostí. "Dolly bez problémů přivedla na svět malá jehňátka. Potíže se mohou vyskytnout v případě chybného naprogramování některých genů," uvedla.

Spermiemi afghánského chrta Snuppyho byly v březnu oplodněny naklonované feny Bona a Hope. Bona posléze vrhla čtyři štěňata, Hope šest. Jedno štěně krátce po narození uhynulo kvůli trávicím potížím.

Feny se podle vědců chovají k mláďatům velmi mateřsky a dokonce i Snuppy, jež malé psy nemíval příliš v lásce, je na své potomky hrdý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám