Hlavní obsah

Indie může obchodovat s jadernými technologiemi

VÍDEŇ

Atomová mocnost Indie získala právo získávat jaderné technologie, přestože není signatářem dohody o nešíření jaderných zbraní. Skupina 45 států, které kontrolují export jaderné technologie ve světě, v sobotu souhlasila s americkým návrhem na zrušení celosvětového zákazu jaderného obchodu s Indií. Zákaz platil 34 let. Informovaly o tom světové agentury.

Článek

"Skupina dodavatelů jaderných komponentů schválila výjimku pro jaderné dodávky pro Indii," uvádí se v prohlášení rakouského ministerstva zahraničí. Embargo pro obchodování s jadernými technologiemi bylo na Indii uvaleno, když země provedla svůj první jaderný test.

Americký prezident George Bush podepsal návrh zákona, který umožní Indii nakupovat v USA reaktory a palivo pro ně, již v roce 2006. Po nynější dohodě jej bude moci ratifikovat i americký Kongres a možná to stihne ještě do konce roku, tedy za Bushova prezidentského mandátu.

Po dvoudenním jednání byla dohoda nakonec uzavřena v sobotu, když Rakousko, jeden z posledních nesouhlasících států dosáhlo toho, že se Indie oficiálně zavázala dodržovat smlouvu o nešíření jaderných zbraní a moratorium na jaderné zkoušky. Dillí v minulosti odmítalo mezinárodní dohody o nešíření jaderných zbraní a vyvíjelo tyto zbraně podobně jako sousední Pákistán.

Indie provedla svůj první jaderný test v roce 1974. Doposud nemohla získávat žádnou jadernou technologii ani materiál v zahraničí, protože pravidla smlouvy o nešíření jaderných zbraní zakazují obchod se státy, které úmluvu nepodepsaly.
Podle Washingtonu nová dohoda Indii přiblíží po 34 letech izolace signatářům smlouvy, pomůže v boji proti klimatickým změnám a umožní jedné z hlavních ekonomik světa, aby rozvíjela energii, která ovzduší znečišťuje jen velmi málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám