Hlavní obsah

Severokorejský prezident je údajně nemocný

– SOUL

Severokorejský prezident Kim Čong-il je možná nemocný. Na veřejnosti se neobjevil už několik týdnů a do KLDR před týdnem přijelo pět čínských lékařů, kteří zemi dosud neopustili, píše v sobotu jihokorejský list Čoson ilbo.

Článek

Šestašedesátiletý vůdce komunistické Severní Koreje se na veřejnosti naposledy objevil 14. srpna, kdy severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že provedl inspekci vojenské jednotky. KCNA pravidelně informuje o všech vystoupeních Kim Čong-ila. Jeho zdravotní stav naopak nikdy nezveřejňuje ani nekomentuje.

Podle jihokorejské špionáže trpí Kim Čong-il chronickými srdečními potížemi a cukrovkou, ale nyní nejsou k dispozici zprávy o tom, že by se jeho zdravotní stav zhoršil.

Ukáže se na přehlídce?

Severní Korea bude příští týden slavit 60 let od svého založení. Před světem uzavřená země obvykle při příležitosti oslav pořádá ohromnou vojenskou přehlídku, jíž se Kim Čong-il účastní. Pokud se při ní neobjeví, mohlo by to znamenat, že se jeho zdravotní stav skutečně zhoršil, uvedl činitel jihokorejské výzvědné služby, který si nepřál být jmenován.

Kimův zdravotní stav je v ohnisku pozornosti médií i zpravodajských služeb, protože jeho osud je těsně spjatý s totalitní zemí, kterou zdědil po svém otci, "milovaném vůdci" Kim Ir-senovi v prvním zaznamenaném případě dědičného předání moci v komunistickém státě.

V loňském roce informovaly sdělovací prostředky o tom, že do KLDR přijel tým německých lékařů, aby údajně provedli Kimovi operaci srdce, což lékaři popřeli. Další nepotvrzené zprávy uváděly, že je Kim Čong-il natolik nemocný, že nedokáže ujít ani 30 metrů.

Reklama

Související články

KLDR pracuje na obnovení atomového reaktoru

Severní Korea začala pracovat na obnovení jaderného reaktoru v komplexu Jongbjon, který před několika měsíci na základě mezinárodních dohod částečně...

Výběr článků

Načítám