Hlavní obsah

VIDEO: Bouře Hanna již zabila 137 lidí

Tropická bouře Hanna si na Haiti vyžádala 137 obětí. Bouře se nyní přes Bahamy blíží k pobřeží Spojených států. Nad Atlantikem se již formují i další bouře u hurikány. Jen na Haiti zahynulo za poslední tři týdny v souvislosti s rozmary počasí na 200 lidí.

Foto: Marco Dormino, Reuters

Zatopené město Gonaives.

Článek

Bouře Hanna postihla na Haiti přes 600 000 lidí, kteří podle OSN budou potřebovat pomoc. Přívalové deště, které po několik dnů zemi sužovaly, zaplavily řadu míst a vyhnaly z domovů desetitisíce lidí.

Některé oblasti jsou odříznuty od světa a prozatím se do nich nepodařilo dostat ani záchranářům. Koordinátor humanitární pomoci OSN Joel Boutroue pro BBC prohlásil, že jen v okolí města Gonaives, které patří mezi nejpostiženější, bude potřebovat pomoc na 250 000 lidí. Situace zde začíná být kritická.

Ve zničených oblastech je akutní nedostatek pitné vody i potravin. Hygienické podmínky navíc ztěžuje množství uhynulých hospodářských zvířat, která neměla před řádění přírodního živlu kam utéct.

Možná udeří i hurikán Ike a bouře Josephine

Hurikán Ike, který se zformoval nad Atlantikem a je ještě nebezpečnější než Hanna, již dosáhl síly čtvrtého stupně a pohybuje se asi 800 kilometrů severovýchodně od Závětrných ostrovů. Podle meteorologů zatím nelze říci, zda ohrozí pevninu.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Za hurikánem Ike se již formuje další tropická bouře Josephine, která zatím nedosahuje velké síly. V letošní sezoně hurikánů se počítá s tím, že se vytvoří 14 až 18 bouří. Josephine je desátá. Rekordní sezonou byl rok 2005, kdy se vytvořilo 28 bouří, mezi nimi také ničivý hurikán Katrina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám