Hlavní obsah

Dívky v Pákistánu pohřbili zaživa, chtěly si samy vybrat manžele

Novinky, rei, The Daily Telegraph
ISLÁMÁBÁD

Pákistánský parlament zažil další pozdvižení. Tentokrát to nezpůsobily turbulence na tamní politické scéně. Nemálo zákonodárců nadzvedl ze židle poslanec z provincie Balúčistán, který obhajoval rozhodnutí představených kmene ze severozápadu regionu pohřbít zaživa ženy, mezi nimi i tři náctileté dívky. Ty si samy chtěly vybrat manžele.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Israr Ullah Zehrí tvrdil, že postřelení a následné zakopání žen do země bylo spravedlivé. „Je to tradice platná po staletí a já ji nepřestanu obhajovat. Litovat by měli jen ti, kteří se oddávají nemorálnostem,“ řekl.

Ženy a dívky ještě dýchaly, když jejich těla zahazovali hlínou a kamením, uvedla organizace Human Rights Watch (HRW). Provinily se tím, že si nechtěly dát diktovat, za koho se provdají.

Některé zprávy hovoří o tom, že při jejich únosu byla použita vládní vozidla. Na výkon trestu dohlížel místní kmenový šéf, který je bratrem provinčního ministra z vládní Pákistánské lidové strany.

Dvě starší příbuzné se snažily popravě zabránit, za což byly také střeleny a zaživa zasypány. Podle HRW se to stalo před více než šesti týdny a úřady se událost snažily zatajit.

Zehrího obrana trestu pro ženy pobouřila nemálo pákistánských poslanců, kteří na protest proti jeho projevu vstali z křesel. Ke stíhání vykonavatelů popravy vyzvala i pákistánská média.

Reklama

Výběr článků

Načítám