Hlavní obsah

OBRAZEM: Povodně postihly 3 milióny Indů, na vině je protržená přehrada v Nepálu

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ/PURNIA

Povodně, které přinesly do indického státu Bihár monzunové deště, postihly podle prohlášení vlády 3 milióny lidí. Jen v tomto státě si vyžádaly nejméně 75 obětí. Bez střechy nad hlavou se ocitlo 1,2 miliónu Indů. Silně postižen je i sousední Nepál, kde je bez střechy nad hlavou sto tisíc lidí.

Foto: Rupak De Chowdhuri , Reuters

Evakuace vesničanů v Biháru

Článek

Tragédie začala, když 18. srpna v Nepálu přehrada na řece Saptakoši neudržela přívaly vody, protrhla se a řeka, která se v Indii nazývá Kosi se v Biháru vylila ze břehů. Valila se přitom novým korytem ležícím 120 kilometrů východně od původního.

:.Zaplavená cesta v Bihárufoto: ČTK/AP

V Indii má katastrofa gigantický rozměr a nedaří se ji zvládat. Tisíce vesnic se ocitly pod vodou. Počet obětí není definitivní, protože do řady odlehlých oblastí se nedostala ani armáda, kterou vláda v oblasti nasadila. K evakuaci nasadila 800 vojenských člunů.

:.Evakuovaní Indové v táborech mají jen podomácklu vytvořené přístřešky. foto: Reuters/Rupak De Chowdhuri

V řadě oblastí už propukly střety o místa na evakuační lodě nebo o shazované potraviny, jichž sice zoufale nestává. Vláda už zřídila 182 nouzových táborů pro 114 tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Vzhledem k rozsahu katastrofy je to však zoufale málo.

:.Obyvatel Biháru s dítětem čeká na záchranu.foto: Reuters/Rupak De Chowdhuri

V táborech navíc chybí lidé, kteří by měli na starosti organizaci a rozdělování humanitární pomoci. Dobrovolníci ani nevědí, jak rozdělovat pomoc, kterou už dopravily nákladní automobily.

:.Jeden z táborů pro evakuované obyvatele Biháru foto: Reuters/Rupak De Chowdhuri

V Nepálu se ocitlo bez střechy nad hlavou asi 50 000 lidí. Více než tisíc domů bylo zcela zničeno. Stovky lidí navíc postihly nakažlivé nemoce, zejména zápaly plic a úplavice. Nepál škody odhaduje na 14,25 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám