Hlavní obsah

Nové zemětřesení v čínském S'-čchuanu si vyžádalo 15 mrtvých

PEKING

Čínskou provincii S'-čchuan, zasaženou v květnu tragickým zemětřesením, postihly v sobotu dodatečné otřesy půdy o síle téměř šesti stupňů Richterovy škály. Záchvěvy způsobily vážné škody na budovách a vyžádaly si nejméně patnáct lidských životů. Další stovka lidí utrpěla zranění. Oznámila to čínská státní televize.

Foto: Bo Bor, Reuters

Další zemětřesní postihlo Čínu, která se ještě nevzpamatovala z toho květnového.

Článek

"V okrese Chuej-li se zřítilo značné množství domů," cituje agentura Reuters představitele okresu v televizi. Podle agentury Nová Čína bylo poškozeno 1400 domů v několika okresech a některé z nich se zcela zřítily.

Epicentrum otřesů leželo asi 30 kilometrů jihovýchodně od Pchan-č'chua, poblíž hranice s provincií Jün-nan. Ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů. Podle amerického geologického ústavu měly otřesy intenzitu 5,7 stupně Richtera, čínské úřady naměřily 6,1 stupně.

Ničivé zemětřesení, které postihlo provincii S'-čchuan 12. května, si vyžádalo více než 70 000 obětí. Miliony lidí přišly o střechu na hlavou. Událost však zvedla nejen v Číně, ale i ve světě velkou vlnu solidarity a pomoci postiženým. Napomohla tomu i skutečnost, že čínské úřady umožnily médiím o situaci poměrně otevřeně informovat včetně kritiky neschopnosti nebo korupčního jednání některých místních funkcionářů. Taková politika dosud nebyla obvyklá a souvisela možná i s obavou o image země před blížící se olympiádou v Pekingu.

Provincie S'-čchuan je kromě zemětřesení známá také svými rezervacemi na odchov téměř vymírající pandy velké. Zatím nejsou informace, zda zemětřesení zasáhlo také tyto rezervace.

Reklama

Výběr článků

Načítám