Hlavní obsah

V Thajsku roste tlak na demisi vlády, armáda odmítla vyhlásit výjimečný stav

Thajský premiér Samak Suntcharavedž v sobotu znovu odmítl odstoupit ze své funkce, přestože tlak na jeho odchod roste. Protesty v zemi pokračují několik dní. Premiér chtěl kvůli nim vyhlásit výjimečný stav, proti tomu se však v pátek postavily armádní špičky.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti v budově státní televize.

Článek

"Nikdy neodstoupím kvůli podobným hrozbám," řekl Suntcharavedž v televizním přenosu z královské ceremonie, která se konala poblíž sídla vlády okupovaného demonstranty. Protesty v celé zemi však pokračují a na neděli bylo svoláno mimořádné zasedání parlamentu.

To podle pozorovatelů svědčí o rostoucím tlaku na premiéra, stejně jako skutečnost, že šéf vlády má králi přednést zprávu o situaci v zemi. Král je přitom v souladu s tradicemi do politiky zasvěcován jen v krizové situaci, jinak nechává řešení problémů politickým silám a sám pouze ztělesňuje stát.

Nepokoje v Bangkoku se přiostřily

Protesty pokračují již pátým dnem, asi 3 000 lidí nadále okupují komplex úřadu předsedy vlády a tvrdí, že neodejdou, dokud premiér a jeho sedm měsíců vládnoucí kabinet neodstoupí. Policie proti davu silou nezasahuje.

:. Policie v pátek nasadila i slzný plyn.foto: ČTK/AP

Protivládní nepokoje v Bangkoku se však v pátek přiostřily u místní policejní stanice. Dav dvou tisíc protestujících vzal stanici útokem, načež bylo asi 30 demonstrantů zraněno policejními gumovými projektily.

Dopravní zaměstnanci stávkují

Proti protestujícím stojí thajský tisk, který v pátek odsoudil násilí a chaos v zemi a především pak skutečnost, že demonstranti narušili dopravu. Železničáři stávkou na tratích a demonstranti blokádou tři regionálních letišť včetně terminálu na turistickém ostrově Pchúket. Dvě menší letiště byla mezitím uvolněna, blokáda Pchúketu však pokračuje.

Nejasné příčiny demonstrací
Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které se snaží dosáhnout svržení sedm měsíců úřadující vlády premiéra Samaka Suntcharavedže. Podle PAD jen zástupcem bývalého zkorumpovaného premiéra Tchaksina Šinavatry, jenž byl svržen při převratu v roce 2006 a poté se uchýlil do exilu v Anglii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám