Hlavní obsah

VIDEO: Thajské demonstrace přešly v bitky s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajská policie v pátek zasáhla proti opozičním demonstrantům, kteří od úterý okupují komplex vládních budov a dožadují se odstoupení vlády. Při střetech policisté použili slzný plyn a zatkli na tři desítky lidí. O incidentu informovala agentura Reuters.

Článek

Ve vládním komplexu se od úterý zabarikádovalo několik tisíc osob. Demonstranti požadují odstoupení premiéra Samaka Suntcharavedže, který je podle opozice zkorumpovaný a svou politikou pouze navazuje na předešlého premiéra, který byl v roce 2006 svržen při vojenském puči a nyní pobývá v exilu ve Velké Británii.

Thajská policie nasadila do akce několik stovek policistů.foto: ČTK/AP/Wally Santana

Do nepokojů, které organizuje Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), se zapojilo na třicet tisíc lidí. Premiér několikrát změnil svou rétoriku vůči demonstrantům a přes počáteční prohlášení, že protesty nebude řešit silou, se v posledním vyjádření vyslovil ve smyslu, že právo je na jeho straně.

.: Thajští policisté si prohlížejí tyče a golfové hole zabavené opozičním demonstrantům. foto: Reuters/Chaiwat Subprasom

Protivládní nepokoje se již začaly promítat i do ekonomiky, thajská burza v posledních dnech setrvale klesá a skokovým propadem zareagovala i na páteční zásah policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám