Hlavní obsah

Tálibán francouzské mariňáky nejprve unesl a pak zabil

– PAŘÍŽ
Právo, DPA, vpl

Nejméně čtyři příslušníci francouzské námořní pěchoty nepadli minulý týden v Afghánistánu v boji s Tálibánem. Fundamentalističtí bojovníci je unesli a pak zabili. S odvoláním na své zdroje v Afghánistánu to napsal pařížský týdeník Le Canard enchaîné. Dodal, že útoku Tálibánu předcházela zrada.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci v Afghánistánu

Článek

„Nejméně jeden tlumočník den před odchodem jednotky na kontrolní hlídku přibližně 60 kilometrů od Kábulu zmizel, takže velení mohlo napadnout, že Tálibán dostal informaci o pohybu oddílu,“ upozornil časopis. Kromě toho francouzské helikoptéry, které měly hlídku doprovázet, byly v ten den použity jako ochranka prezidenta Hamída Karzáího.

Při střetu s Tálibánem zemřelo minulé pondělí deset Francouzů a 21 utrpělo zranění.

Deník Le Monde už počátkem týdne s odvoláním na výpovědi raněných poopravil oficiální verzi, podle níž Tálibán zabil všechny oběti hned na začátku bojů. Francouzský ministr obrany Hervé Morvin přitom ještě v úterý před poslanci parlamentu tvrdil, že „na vojáky zaútočila ze zálohy stovka bojovníků Tálibánu a mnozí z nich padli už v první minutě bojů“.

Francouzský parlament má jednat o budoucnosti francouzských vojáků v Afghánistánu 22. září. Opozice už pohrozila, že neschválí vyslání dalších 700 vojáků.

Reklama

Související články

Deset Francouzů padlo po útoku Tálibánu

Bojovníci radikálního afghánského hnutí Tálibán v pondělí zabili v boji deset francouzských vojáků. Zaútočili na ně ve vesnici východně od Kábulu. Při útoku...

V Afghánistánu zahynuli tři polští vojáci

Válka v Afghánistánu si vyžádala další oběti mezi koaličními vojáky ze sil ISAF. Ve čtvrtek zahynuli tři polští vojáci, když jejich vozidlo najelo na minu....

Výběr článků

Načítám