Hlavní obsah

Severní Korea zastavila likvidaci svých jaderných zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJAN/WASHINGTON

Severní Korea v úterý informovala, že 14. srpna přerušila rozebírání svých jaderných zařízení. Pohrozila, že je opět vybuduje. USA ji totiž neškrtly ze seznamu států podporujících terorismus, jak slíbily.

Foto: Nová Čína, Reuters

Likvidace chladící věže v Jongbjonu

Článek

O rozhodnutí Severní Koreje zmrazit demontáž jaderných zařízení informovala státní tisková agentura KCNA. Zdůvodnila to tím, že USA porušily závazky vyplývající ze šestistranné dohody o severokorejském jaderném odzbrojení.

Severokorejské ministerstvo zahraničí upřesnilo, že Spojené státy nevyškrtly KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus, jak Washington slíbil na konci června, když KLDR odpálila chladící reaktoru v Jongbjonu. Pchjongjang nyní hrozí, že ji znovu vybuduje.

USA chtějí věrohodnější ověření

Spojené státy hájí svůj postoj. Pro vyškrtnutí KLDR ze seznamu států podporujících terorismus požadují hodnověrnější ověření toho, že Pchjongjang skutečně demontuje svoje jaderná zařízení. Americký prezident George Bush proto na začátku srpna řekl, že KLDR bude muset ještě hodně udělat, než bude škrtnuta ze seznamu. Není si totiž jist, zda se Pchjongjang skutečně rozhodl vzdát zbraní hromadné ničení.

Pchjongjang rozebíral svá jaderná zařízení na základě dohody, které bylo dosaženo v loňském roce na vleklých šestistranných jednáních za účasti Severní a Jižní Korey, Číny, Japonska, USA a Ruska.Pchjongjang po několikaměsíčním zdržování koncem června odstřelil chladicí věž svého hlavního jaderného reaktoru v Jongbjonu. Její opětovné vybudování by zabralo více než rok.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

KLDR má údajně několik jaderných bomb. K jejich vlastnictví se přiznala. Provedla i jaderný test, o jeho úspěšnosti ale experti pochybují. Poté KLDR vyjádřila ochotu jednat o ukončení svého jaderného programu výměnou za hospodářskou pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám