Hlavní obsah

VIDEO: Demonstranti v Thajsku obsadili úřady a vládě vyhlásili prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK
Aktualizováno

Masové demonstrace ochromily Thajsko. Skupina ozbrojených mužů obsadila statní televizi NBT a na hodinu přerušila její vysílání. Desetitisíce demonstrantů také zablokovaly vládní úřady a budovy i hlavní silnice.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajští demonstranti v budově státní televize.

Článek

„Nyní kontrolujeme většinu vládních kanceláří a bráníme úředníkům jít do práce,“ uvedl Sonti Limtchongkul, který patří do vedení Lidové aliance pro demokracii, jež demonstrace po celé zemi pořádá. Demonstranti si prorazili cestu také do komplexu, v němž sídlí úřad thajského premiéra. Nepokusili se ale dostat přímo do kanceláří a podle televizních záběrů jen pokojně postávají a posedávají venku.

„Dnes jsme vyhlásili dlouhé prázdniny pro vládu,“ dodal. Podle něj se akce účastní statisíce lidí, vláda přiznává 35 000 demonstrantů a dodává, že má situaci pod kontrolou.

Většina demonstrací je nenásilných, výjimkou byl střet o televizi. Vysílání NBT nejprve na krátkou chvíli narušila skupina 80 aktivistů v kuklách ozbrojených noži, revolvery a golfovými holemi, která pronikla do studia. Policie demonstranty zadržela. O dvě hodiny ale policejní kordon prorazila silnější skupina několika set protestujících, která televizi obsadila. Ty už policie nezvládla vytlačit a NBT obnovila vysílání z mobilních studií.

Nejasné příčiny demonstrací

Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které se snaží dosáhnout svržení sedm měsíců úřadující vlády premiéra Samaka Suntcharavedže. Podle PAD jen zástupcem bývalého zkorumpovaného premiéra Tchaksina Šinavatry, jenž byl svržen při převratu v roce 2006 a poté se uchýlil do exilu v Anglii. Suntcharavedž ale odstoupit odmítá a ještě v pondělí večer zopakoval, že jeho vláda se tlaku demonstrantů nepodvolí.

Podle jiných zpráv se ale PAD obává, že armáda chystá další převrat. Šéf thajské armády generál Anupong Paodžinda popřel, že armáda připravuje pokus o státní převrat. "Armáda převrat nechystá. Veřejnost by neměla panikařit. Armáda se do politiky neplete," řekl novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám