Hlavní obsah

Nový Zéland a Indonésii postihla silná zemětřesení

WLLINGTON/JAKARTA

Indonésii a Nový Zéland zasáhla v úterý zemětřesení. Ani jedno ze zemětřesení si nevyžádalo zraněné, Indonésie sice vydala varování před vlnou tsunami, ale záhy je odvolala. Na Novém Zélandu lehce poškodilo zemětřesení budovy ve městech Napier a Hastings na Severním ostrově.

Foto: Reuters

Na Novém Zálandu byly místy poškozeny i silnice (ilustrační foto)

Článek

Na Novém Zélandu dosáhly otřesy v síly 5,9 stupně Richterovy škály. Nejsilnější z následných otřesů zaznamenaných krátce po prvním, dosáhl síly 3,5 stupně. Epicentrum mělo zemětřesení deset kilometrů jihozápadně od města Hastings, které leží na východním pobřeží Severního ostrova. Dvojměstí Hastings - Napier patří k nejhustěji osídleným oblastem Nového Zélandu. Napier byl zpustošen při zemětřesení v roce 1931, které si vyžádalo 256 obětí.

Nahlášeny byl jen menší škody, většinou praskliny ve zdech nebo zřícené komíny či popraskaný povrch cest. Škody utrpěla také prodejna alkoholických nápojů v Hastingsu, kde popadaly a rozbily láhve s lihovinami a vínem za 100 000 korun. Celková škoda následků zemětřesení se odhaduje na 50 miliónů korun. Kvůli prasklinám ve zdi musela být například uzavřena čtyřpatrová budova Východního technologického institutu v Napieru.

Indonésie odvolala varování před tsunami

Jen nakrátko bylo vyhlášeno varování před tsunami v Indonésii, kterou zasáhlo v úterý jiné zemětřesení, tentokrát podmořské, o síle 6,6 stupně Richterovy škály. Epicentrum mělo v Indickém oceánu asi 125 kilometrů severozápadně od Ujungkulonu, ležícím na jihozápadním konci Jávy. Hypocentrum mělo v hloubce 20 kilometrů.

„Varování před tsunami bylo zrušeno, když po zemětřesení nenásledovala žádná přílivová vlna," uvedl jeden z místních úředníků Taufig.

Zemětřesení vyvolalo ale velkou paniku mezi obyvateli Jávy, protože mají ještě v paměti zemětřesení a vražednou vlnu tsunami z prosince 2004, které si vyžádalo na 1670 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám