Hlavní obsah

V Pákistánu se rozpadla vládní koalice

Novinky, rei
ISLÁMÁBÁD

Pákistánská muslimská liga expremiéra Naváze Šarífa končí spolupráci s hlavní vládní stranou Asífa Alího Zardarího, vdovce po zavražděné expremiérce Bénazír Bhuttové. Šaríf to v pondělí oznámil v Islámábádu. Kandidát na prezidenta Zardárí má i tak dostatečnou podporu napříč spektrem.

Foto: Pakistan Muslim League, Reuters

Šéf Pákistánské muslimské ligy Naváz Šaríf

Článek

Zardarího Pákistánská lidová strana (PPP) podle Šarífa porušila sliby. „Nenalézáme jediný paprsek naděje,“ řekl Šaríf. Někdejší premiér dodal, že jeho strana bude v opozici hrát konstruktivní roli. Jeho strana se s PPP rozcházela v názoru na prezidentského kandidáta a návrat soudců, které loni odvolal odstoupivší prezident Parvír Mušaraf.

Na prezidentský úřad kandiduje Zardarí. Šaríf teď oznámil, že jeho strana postaví protikandidáta. Zardarí má i po krachu spolupráce s Šarífem největší šance na zvolení, podporuje ho hned několik stran. Volby se konají 6. září. Parvíz Mušaraf z funkce odstoupil před týdnem na nátlak vládního bloku.

V debatě ohledně opětovného dosazení odvolaných soudců hrají roli obavy PPP, že by soudci mohli zrušit amnestii, která loni umožnila Zardarímu a Bhuttové návrat do vlasti. Zardarímu by tak hrozila žaloba kvůli dávným nařčením z korupce.

Turbulence na pákistánské politické scéně pokračují v době ekonomické recese a rostoucí hrozby ze strany islámských radikálů. Právě kvůli ní vláda v pondělí postavila mimo zákon radikální hnutí Tálibán.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistánská vláda zakázala hnutí Tálibán

Pákistánská vláda se v souvislosti s narůstající vlnou násilností v pondělí rozhodla zakázat militantní hnutí Tálibán. Hnutí působí hlavně na jihu země...

Výběr článků

Načítám