Hlavní obsah

Barma mlčí o zemětřesení, které ji postihlo

Novinky, CNN, aš, Nová Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Barma neuvedla žádné informace o následcích zemětřesení o síle 5,9 stupně Richterovy škály, které ji ve čtvrtek večer postihlo. V sousední čínské provincii Jün-nan přitom způsobilo značné škody, zničilo přes 4000 domů. Vyžádalo si také tři mrtvé a přes sto zraněných, uvedla v pátek agentura Nová Čína s odvoláním na úřady provincie Jün-nan.

Foto: Bo Bor, Reuters

Číňané se ještě nevzpamatovali z květnového zemětřesení v S´čchuanu a ve čtvrtek postihlo Čínu další

Článek

Zemětřesení postihlo provincii Jün-nan ležící při hranicích s Barmou ve čtvrtek večer, Mělo epicentrum v Barmě 930 kilometrů severně od Rangúnu, uvedli američtí geologové. Barma však neposkytla žádné informace o případných obětech.

Síly 5,9 stupně dosáhl druhý otřes, který přišel jen několik minut po prvním. Ten byl o síle 4,9 stupně. Celkem bylo zaznamenáno 110 následných otřesů.

Čína v pátek zveřejnila čísla o počtu obětí a zraněných. Mrtví jsou tři a ze 106 raněných je jich 24 zraněno vážně. Zemětřesením bylo v Číně postiženo nejméně 14 000 lidí a dalších 3400 osob bylo evakuováno.

Otřesy způsobily vážné škody na infrastruktuře, zejména na vodovodní a elektrické síti, ale také na silnicích. Srovnáno se zemí bylo šest domů, poškozeno je dalších 4056, mnohé z nich hrozí pádem. O vážnosti škod na domech svědčí fakt, že do oblasti bylo posláno 5000 stanů. Mezi poškozenými budovami je 17 škol a 28 ubytoven.

Provincie Jün-nan sousedí se S´čchuanem, jenž byl postižen v květnu masivním zemětřesením o síle 7,9 stupně, které si vyžádalo přes 70 000 obětí. Nezvěstných zůstává 18 000 osob.

Chybí zprávy z Barmy

V Barmě vládne vojenská junta, která je mimořádně uzavřená vůči světu. Když byla Barma letos začátkem května zpustošena tajfunem, vojenská vláda ale bránila mezinárodním organizacím poskytovat humanitární pomoc. Vláda po 14 dnech přiznala zhruba 80 tisíc obětí.

V pátek dopoledne postihlo zemětřesení i Uzbekistán, zatím nejsou zprávy o obětech a škodách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám