Hlavní obsah

Zatoulané a vyčerpané velrybí mládě Australané utratili

SYDNEY

Australští veterináři v pátek ráno utratili velrybí mládě, které pravděpodobně opustila matka a které zabloudilo do vod severně od Sydney. Selhaly četné pokusy odlákat je na moře, když se mladý a také zraněný keporkak nepřestával vracet k jachtám a hledal mezi nimi matku. Jeho stav se dnes natolik zhoršil, že odborníci vzdali pokusy zachránit mu život.

Článek

Čtyři a půl metru dlouhé mládě bylo vyzdviženo v plachtě na břeh, kde mu nejdřív byla podána sedativa a pak smrtelná dávka anestetik. Před zvědavci a novináři místo chránilo několik policejních člunů, zatímco ochranář Bratt Devine na skupinu křičel Hanba! Ve svém člunu měl připravenu hadičku, jíž zamýšlel mládě krmit.

Australané s dojetím sledovali od neděle osud keporkaka, jemuž dali jméno Colin. Na těle měl známky zranění, zřejmě od žraloka. Podle veterinářů to bylo jeden až dva měsíce staré mládě, které matka opustila možná proto, že nebylo zdravé.

"Kojené mládě nedokážeme krmit ani zapojit mezi ostatní zvířata, takže vzít tohoto keporkaka do zajetí nepřipadalo v úvahu," sdělila správa australského národního parku.

Úřady terčem kritiky občanů

Sally Barnesová z ministerstva životního prostředí Nového Jižního Walesu řekla, že se Colinův stav v posledních 24 hodinách prudce zhoršil. "Odborníci nám říkali, že trpí, takže jsme museli učinit tu těžkou volbu a ukončit jeho život. Všichni jsme s ním, je to velmi těžké rozhodnutí," řekla.

Ačkoli úřady oznámily, že případ konzultovaly s mnoha domácími i zahraničními experty, mnozí Australané je obviňují, že pro Colinovu záchranu a možnost nakrmit ho neučinily dost. Někteří dokonce navrhli krmicí mechanismy, jež by se měly vyzkoušet.

Ve čtvrtek se snažil netečné zvíře povzbudit domorodý znalec velryb. S péry na hlavě a bílými znaky na obličeji se Lawrie v Colinově blízkosti ponořil do vody a se zpěvem a pobrukováním ho poplácával. Jenomže po pár minutách se keporkak znovu vydal k nejbližší jachtě a přitiskl se k ní. "Chybí mu jeho velcí kamarádi," řekl po svém pokusu Lawrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám