Hlavní obsah

Blogger na čínském serveru našel důkaz o podvodu čínských gymnastek

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Každého, kdo sledoval vystoupení čínských gymnastek na olympijských hrách, musel zarazit příliš dětský zjev některých zástupkyň týmu, včetně Che Kche-sin. Čínské úřady vehementně popírají, že by této zlaté medailistce na bradlech bylo méně něž 16 let potřebných pro start na OH. Jeden počítačový expert ale na čínském vyhledávači našel záznamy o tom, že se narodila teprve 1. ledna 1994.

Článek

Gymnastka rozhodně nevypadá na šestnáct, ale v jejím pase vydaném letos v únoru stojí, že se narodila v první lednový den roku 1992, a to Mezinárodnímu olympijskému výboru k potvrzení zápisů do listin stačilo.

Poslední neoficiální výzkum provedl počítačový bezpečnostní expert s přezdívkou Stryde, který pracuje pro společnost Intrepidus Group se sídlem v New Yorku. Výsledky zveřejnil na své internetové stránce Stryde Hax.

Blogger nejprve vyzkoušel vyhledávač Google. Zjistil, že odsud se už na stránky čínské týmu nedostane. Jméno a údaje o Kche-sin mezitím zmizely i z rychlé vyrovnávací paměti. Vyzkoušel proto stejný postup u čínského vyhledavače Pajtu. Našel dvě listiny čínských sportovních úřadů se jménem gymnastky. U obou bylo datum narození 1. ledna 1994. To by znamenalo, že je jí teprve 14 let a na olympiádě nemá co dělat.

:. Družstvo čínských gymnastek - Che Kche-sin je čtvrtá zleva.foto: Reuters

Americká média už před zahájením her obviňovala Čínu, že přepsáním osobních dokladů dostala přes minimální hranici 16 let na hry tři sportovce. Bývalý trenér Američanů Bela Karolyi dokonce řekl, že Čína nasadila "poloviční lidi" a myslí si, že všichni jsou hloupí a nepoznají to. Za Kche-sin skončila na bradlech právě Američanka Nastia Liukinová.

Sama čínská gymnastka tvrdí, že pravidla neporušila. "Je mi jedno, co kdo říká. Je mi skutečně šestnáct,“ řekla.

Na otázku, jak slavila své patnácté narozeniny odpověděla: "Byla jsem se svým týmem. Byl to běžný den.“ O tom, že jí je třináct, přitom ještě před devíti měsíci psala i oficiální státní tisková agentura Nová Čína. Úřady pak zprávu dementovaly, prý se stala chyba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám