Hlavní obsah

VIDEO: Velryba, která se tulila k jachtě, zmizela, když ji chtěli utratit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY
Aktualizováno

Mládě velryby hrbaté - keporkaka, které si u australských břehů spletlo jachtu se svou matkou, se rozhodli záchranáři utratit. Mládě je závislé na mateřském mléce a záchranáři nevědí, čím jej krmit. Pokoušeli se najít jeho matku či jiné velryby, ale neúspěšně. Jakmile se ale rozhodli píchnout velrybě smrtící injekci, mládě zmizelo a záchranáři jej ve tmě nemohou najít.

Článek

Veterináři, kteří zkoušeli mládě ošetřit, zjistili, že zřejmě nepřežije čtvrteční noc. Zvíře je v mnohem horším stavu, než mysleli, zřejmě to mají na svědomí i útoky žraloků.

Nyní doufají, že se velryba po rozednění opět objeví. To ovšem za předpokladu, že noc na moři přežije.

Záchranáři velrybátko pojmenovali Colin. "Bylo to těžké rozhodnutí, láme nám to srdce," komentoval záměr mládě usmrtit pro AP premiér Nový Jižního Walesu Morris Iemma.

Rozhodnutí rozladilo skupinu záchranářů, kteří se pokusili vyvinout speciální krmící přístroj. Mají podporu mnoha Australanů, kteří tvrdí, že úřady pro záchranu zvířete, které buď přišlo o matku, nebo se jí ztratilo, neudělaly dost.

Velryba se k jachtě na moři severně od Sydney připojila v neděli. Záchranáři se ji snažili odvést dál na moře a doufali, že naleznou její matku. Mládě se odmítalo od jachty oddělit a dokonce se pokoušelo sát z jachty mléko. Námořníci nevěděli, jak dvouměsíční zvíře krmit, velryby sají mateřské mléko až do tří let věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám