Hlavní obsah

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf odstoupil z funkce

Právo, Novinky, DPA, BBC, aš, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD
Aktualizováno

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf v pondělí oznámil, že odstupuje z funkce. Hrozilo mu totiž, že parlament zahájí proces jeho odvolání. Funkci hlavy státu dočasně převzal předseda Senátu Muhammad Míán Súmrú, který už složil slib.

Foto: Reuters

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf oznamuje rezignaci

Článek

Odpoledne Mušaraf opustil prezidentský palác. Předtím mu vzdala naposledy čest vojenská jednotka a zazněla pákistánská hymna. Večer pak Národní shromáždění formálně jeho rezignaci přijalo. Volby nové hlavy státu by se měly konat do několika týdnů.

Mušaraf v televizi řekl, že o rezignaci velmi dlouho uvažoval. Sám zdůraznil, že především chtěl sloužit vlasti. Poděkoval také armádě, v níž sloužil 40 let a kterou využil k tomu, aby se chopil moci. Děkoval také policii a úřadům. "Vždy jsem se snažil dělat to nejlepší pro Pákistán. Já jsem použil slogan - Pákistán především," řekl.

Popřel ale, že by nebyl schopen bránit se "falešným nařčením“, že zneužil moc, když vyhlásil loni v listopadu výjimečný stav. Zdůrazňoval, že během loňska vzrostlo napětí v zemi. Prvních 45 minut projevu dokonce vypadalo, že Mušaraf neodstoupí a bude tlaku čelit. "Jestliže má parlament právo mě odvolat, já mám právo tomu čelit. Nic špatného jsem neudělal," řekl.

Mušaraf v dlouhém vystoupení hájil svou politiku. Zmiňoval především to, jak se zlepšila ekonomická situace země za jeho devítileté vlády, které se chopil násilně. Zmiňoval stavby dálnic, ale i posílení měny a rychlý růst ekonomiky. Zdůraznil, že tento trend pokračoval až do roku 2007. Zmínil se také o tom, že se za jeho vlády zlepšila situace žen. Kleslo i napětí s Indií.

Spekulace o exilu v Saúdské Arábii

Americký magazín Newsweek napsal, že Mušaraf se chce v následujících třech měsících uchýlit do Saúdské Arábie. Spekulace o této možnosti přiživila i skutečnost, že se v pátek v Islámábádu nečekaně ukázal šéf saúdskoarabské rozvědky. Objevily se i dohady o exilu Mušarafa ve Spojených státech, avšak ministryně zahraničí Condoleezza Riceová tuto informaci popřela, když řekla, že to „není na pořadu dne“.

Pákistán pod vedením Mušarafa, bývalého velitele armády, byl považován za klíčového spojence Washingtonu v boji proti terorismu.

Parvíz Mušaraf

- narozen 11. srpna 1943 v indickém Dillí

- základní vzdělání nabyl v pákistánském Karáčí, kam s rodinou přesídlil v roce 1947 po rozdělení britské Indie

- do armády vstoupil za vojenského režimu Ajúba Chána v roce 1964

- vystudoval prestižní vojenské školy v Kvétě a Kakulu

- generálporučík, 1995

- náčelník štábu pozemních sil, říjen 1998-12.10.1999

- předseda Národní bezpečnostní rady, 25.října 1999-

- předseda vlády, říjen 1999-listopad 2002

- prezident republiky, 20.června 2001-

- vrchní velitel ozbrojených sil, červen 2001-28. listopadu 2007

- v úřadu přežil několik pokusů o atentát 

- kromě jazyka urdú a angličtiny ovládá téměř dokonale turečtinu

- rád hraje bridž, golf a badminton

- jeho oblíbeným politikem je Abraham Lincoln; obdivuje zakladatele tureckého státu Kemala Atatürka

- je ženatý, manželka Sebha; má ženatého syna a vdanou dceru, syn a bratr žijí v USA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám