Hlavní obsah

Mušaraf dostal dva dny na to, aby rezignoval

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Hlavní pákistánská vládní strana premiéra Asífa Alí Zardarího dala prezidentovi Parvízu Mušarafovi dvoudenní lhůtu na odstoupení. Jinak bude čelit procesu odvolání, jenž by také mohl vést k jeho obvinění.

Článek

„Mušarafův čas se rychle chýlí ke konci. Jestliže se nerozhodne odejít v příštích dvou dnech, bude zahájen odvolací proces,“ řekl ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší. Mušarafovi příznivci v sobotu zopakovali, že prezident neodstoupí a bude obviněním vzdorovat. Koalice prezidenta viní z porušení ústavy.

V jednašedesátiletých dějinách moderního Pákistánu neexistuje precendens pro odvolání a obvinění prezidenta. Podle koalice se Mušaraf dopustil hrubého zneužití pravomocí, když loni odvolal z funkcí nespokojené soudce nejvyššího soudu a vyhlásil výjimečný stav. Na finálním znění obvinění koalice stále pracuje.

Mezitím dál probíhají jednání obou táborů. Mušarafovi příznivci pro něj požadují záruku budoucí právní ochrany a potvrzení, že Mušaraf může zůstat v Pákistánu. Druhá strana zatím odmítá zejména zaručit imunitu. Koalice ale v názorech jednotná není. Smírnější stanovisko zastává Pákistánská lidová strana zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové, zatímco Pákistánská muslimská liga expremiéra Naváze Šarífa je proti kompromisům.

Parvíz Mušaraf

- narozen 11. srpna 1943 v indickém Dillí

- základní vzdělání nabyl v pákistánském Karáčí, kam s rodinou přesídlil v roce 1947 po rozdělení britské Indie

- do armády vstoupil za vojenského režimu Ajúba Chána v roce 1964

- vystudoval prestižní vojenské školy v Kvétě a Kakulu

- generálporučík, 1995

- náčelník štábu pozemních sil, říjen 1998-12.10.1999

- předseda Národní bezpečnostní rady, 25.října 1999-

- předseda vlády, říjen 1999-listopad 2002

- prezident republiky, 20.června 2001-

- vrchní velitel ozbrojených sil, červen 2001-28. listopadu 2007

- v úřadu přežil několik pokusů o atentát 

- kromě jazyka urdú a angličtiny ovládá téměř dokonale turečtinu

- rád hraje bridž, golf a badminton

- jeho oblíbeným politikem je Abraham Lincoln; obdivuje zakladatele tureckého státu Kemala Atatürka

- je ženatý, manželka Sebha; má ženatého syna a vdanou dceru, syn a bratr žijí v USA

Snaha o sesazení prezidenta je dalším důkazem o nestabilitě pákistánské politické scény. Mušarafův režim byl hlavním spojencem USA v tzv. boji proti terorismu, zároveň je ale opakovaně kritizován za to, že proti islámským radikálům nezasahuje dostatečně. Mušaraf vedl politickou scénu od převratu v roce 1999. V uplynulých měsících je značně nepopulární. Spousta Pákistánců ho viní z podílu na nárůstu násilností v zemi, které se snažil loni řešit vyhlášením výjimečného stavu. Současně však zbavil úřadu opoziční soudce. Kvůli rostoucí kritice musel loni Mušaraf opustit post vrchního velitele armády a po únorových volbách ztratil jeho blok i většinu v parlamentu. Mušarafa nenávidí zejména islámští radikálové, kteří se několikrát pokusili o atentát na něj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám