Hlavní obsah

Mušarafovi poradci jednají o jeho odchodu výměnou za beztrestnost

ČTK, aš, AFP
ISLÁMÁBÁD

Poradci pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa vedou jednání o tom, že by Mušaraf odstoupil výměnou za ukončení procesu jeho odvolání. Impeachment by totiž mohl vést i k obvinění Mušarafa. Ten dosud odstoupit odmítal a jeho mluvčí v pátek opět popřel, že by změnil názor. Jednání ale potvrdil jeho poradce.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Parvíz Mušaraf

Článek

„Rozhovory probíhají a lidi mají zájem, aby se toho dosáhlo po dobrém bez procesu o odvolání Mušarafa,“ řekl jeho klíčový spojenec a bývalí ministr informací Tárik Azím z frakce Pákistánské muslimské ligy podporující Mušarafa.

Azíz se domnívá, že Mušaraf se pro rezignaci ještě nerozhodl, ale podle něj by to bylo řešení. "Pákistán si teď nemůže dovolit žádný střet a je jasné, že vláda a prezident se nesnášejí. Je v zájmu Pákistánu tuto konfrontační atmosféru změnit," řekl Azím. Uvedl, že jsou ve hře i jiné možnosti. Jednou je „omezit pravomoci prezidenta“, aby nemohl rozpustit parlament a velet armádě.

I představitel vládní koalice potvrdil rozhovory s tím, že cílem je, aby Mušaraf nemohl být obžalován za vyhlášení výjimečného stavu z loňského listopadu. "Je připraven rezignovat, ale chce stanovit podmínky, jako beztrestnost za akci z 3. listopadu. Zákulisní rozhovory pokračují. Nic ještě nebylo ukončeno. Uvidíme, co se stane."

Mušaraf zprávy o své rezignaci odmítá, armáda klade podmínky

Zprávy západních médií, že Mušaraf je připraven odstoupit, však odmítl už ve čtvrtek jeho mluvčí generál major Rášid Kureší: „Nevím, kde média vzala tak nepodloženou informaci.“ Toto zopakoval i v pátek.

Podle zdroje listu Financial Times doporučilo Mušarafovi několik jeho nejbližších přátel, aby se úřadu vzdal do pondělka, kdy může být zahájen impeachment. Vláda se pro odvolání rozhodla minulý týden. Tento týden o něm jednal parlament

Dohodě s koalicí podle něj dosud bránil prezidentův požadavek, aby se po odchodu z funkce mohl uchýlit na svůj pozemek u Islámábádu a dostal záruku, že nebude stíhán. Toho údajně po zásahu armády, v jejímž čele do loňského roku stál, dosáhl. "Armáda nechce, aby byl prezident Mušaraf uražen, a generálové žádají, aby oba prezidentovy požadavky byly splněny," vysvětlil zdroj.

Azím popřel spekulace, že by Mušaraf emigroval. „Věřím, že prezident nezamýšlí opustit zemi."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám