Hlavní obsah

Syna Thatcherové měli platit za podporu Nazarbajevova režimu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sir Mark Thatcher využil jména své matky, někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové, k uzavření obchodu v hodnotě 300 000 liber ročně. Výměnou za smlouvu měl pomáhat napravit obraz autoritativního režimu kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, napsal britský deník The Times s odvoláním na svědka dohody.

Článek

Thatcher (54) se s kazašským prezidentem setkal v květnu 2004. Měl mu předat dopis od baronky Thatcherové, v němž britská expremiérka vyjadřovala Nazarbajevově režimu podporu. Příští den podepsal dohodu s petrolejářskou společností Ar-Oil, kterou vlastnil člen širší Nazarbajevovy rodiny.

Podle poradce prezidentova zetě Jeržana Dosmuchamedova mělo být Thatcherovi čtvrtletně vyplaceno 150 000 dolarů. Thatcher měl využít svého jména a vlivu nejen k podpoře zájmů Ar-Oilu v zahraničí, ale také k nápravě špatného obrazu kazašského režimu.

„Mark Thatcher Nazarbajevovi řekl, že jeho rodina, jeho matka a on sám, by byli potěšeni, kdyby mohli pomoct s jeho mezinárodní image. O penězích se s Nazarbajevem nediskutovalo, to by nebylo vhodné. Příští den však Thatcher přistoupil na dohodu s Ar-Oilem. První platba 150 000 dolarů byla poukázána na jeho účet v New Yorku. Peníze pro něj byly nejen za prezentaci firmy, ale také země. Měl výměnou za ně zůstávat milý,“ řekl Dosmuchamedov.

Thatcher to popírá. Částka, kterou měl dostávat, navíc nebyla ani poloviční.

Od dohody bylo upuštěno krátce po první platbě, protože Thatchera zatkli v Jihoafrické republice kvůli podílu na pokusu o státní převrat v Rovníkové Guineji. Timesy však uvádějí, že jeho spolupráce s Ar-Oilem trvá. Dokazují to citací e-mailu, který Thatcher minulý týden poslal jednomu manažerovi britsko-ruské společnosti TNK-BP, v němž se za Ar-Oil přimlouvá.

Nařčení z machinací a podpory státního převratu

Thatcher byl už v minulosti obviňován z využívání jména a reputace své matky. Margaret Thatcherová čelila v roce 1984 interpelacím kvůli lobbingu pro firmu, kterou reprezentoval její syn. Mark Thatcher měl rovněž obdržet provize z 20miliardového zbrojního obchodu se Saúdskou Arábií, který jeho matka podepsala o rok později. Po nařčení z machinací v USA, kterých se zbavil mimosoudním vyrovnáním, se Thatcher přestěhoval do JAR. Za financování a materiální podporu pokusu o převrat v Rovníkové Guineji dostal v roce 2005 pokutu a podmínečný trest.

Nazarbajevův režim označuje Západ za nedemokratický a korupční. Nazarbajev je hlavou státu od roku 1991 a v podstatě byl ustaven prezidentem s neomezeným mandátem. Kritiku nepřipouští. Poslední volby byly kritizovány za podvody a násilnosti, při nichž přišli o život opoziční lídři. Nazarbajevova rodina kontroluje značnou část ekonomiky Kazachstánu tím, že vlastní síť klíčových firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám