Hlavní obsah

Zaváhrího hlas vyzývá Pákistán k podpoře džihádistů

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Muž číslo dvě teroristické sítě Al-Kajda Ajmán Zaváhrí se měl znovu ozvat prostřednictvím zvukového záznamu. Ten zveřejnila mediální skupina sítě Al-Sahab a původně ho odvysílala pákistánská stanice ARY. Údajný Zaváhrí na něm, zřejmě vůbec poprvé v angličtině, kritizuje pákistánské vedení a vyzývá zemi k podpoře džihádistů.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

Autenticita záznamu nebyla zatím potvrzena a není ani jasné, kdy byla nahrávka pořízena. „Nepochybujte, že hlavní politické síly v dnešním Pákistánu nesoutěží k uspokojení a potěšení křižáků v Bílém domě a nepracují na tom, aby destabilizovaly tento národ s jaderným arzenálem pod záštitou Ameriky,“ říká údajně Zaváhrího hlas v angličtině.

Mluvčí dál chválí loňský odpor povstalců v islámábádské Červené mešitě, při němž po razii vládních sil zemřelo přes sto lidí. Oběťmi byli většinou radikální studenti, umíraly ale také ženy a děti.

„Nedovolte, aby ovoce vítězství dosažených skrze oběti mudžahidů bojujících v Afghánistánu, Iráku a v kmenové oblasti Pákistánu (zejména oba Vazíristány - pozn. red.) odnesli politici, kteří jen netečně vysedávají, zatímco dívky a chlapci... z Rudé mešity zahynuli a shořeli. Jsou to ti samí politikové, které přebírají principy nepřátelského západního systému demokracie a soudnictví a zneužívají islám k naplnění vlastních chtivých cílů.

Nahrávka byla zveřejněna v době další politické krize v Pákistánu. Koaliční vláda premiéra Asífa Zardarího usiluje o odvolání prezidenta Parvíze Mušarafa. Obviňuje ho ze zneužití pravomocí a protiústavních kroků.

V kmenových oblastech u východní hranice s Afghánistánem zemřelo v uplynulých čtyřech dnech přes sto vzbouřenců, oznámily pákistánské úřady. V bojích, při nichž byla nasazena i letadla, helikoptéry a dělostřelectvo zemřelo devět vládních vojáků. Povstalečtí přívrženci hnutí Tálibán uvedli, že zemřelo pouze sedm z nich.

Ajmán Zaváhrí

Egypťan, za jehož dopadení nabízejí Spojené státy odměnu 25 miliónů dolarů, už v minulosti vydal spoustu zvukových a obrazových nahrávek, z nichž povzbuzoval povstalce k dalšímu boji pro USA a bezvěrcům.

V osmdesátých letech byl souzen za podíl na atentát na egyptského prezidenta Anvara Sadata. Zaváhrí těsně unikl smrti při americkém útoku na afghánský horský komplex Tora Bora v roce 2001. Při úderu zemřela jeho žena a děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám