Hlavní obsah

VIDEO: Peking den před olympiádou halí smog, je vedro a zataženo

PEKING
Aktualizováno

Den před zahájením olympijských her halí hlavní město Číny smog. V nejbližších dnech se nečeká změna počasí, která by jej rozptýlila, i když mohou přijít přeháňky. Právě vývoj počasí je v Pekingu nejvíc sledován, i když pozornost vzbuzuje také zajištění bezpečnosti. Vznikla také petice, která Čínu vyzývá k dodržování lidských práv, podepsalo ji 40 sportovců.

Foto: Jason Lee , Reuters

Centrum Číny halí smog.

Článek

V Pekingu vystoupila ve čtvrtek rtuť teploměru na 34 stupně Celsia, je zataženo a vzdušná vlhkost je vysoká, což zhoršuje rozptylové podmínky. Už několik dní panuje bezvětří, takže smog ve městě přetrvává navzdory drastickým omezení dopravy i přerušení provozu mnoha továren.

Předpověď na pátek, kdy hry začínají, neslibuje zlepšení. Má být zataženo s teplotami přesahujícími 30 stupňů Celsia. Podobné počasí, které nenapomáhá rozptýlení smogu, má přetrvávat i o víkendu. "Během zahajovacího ceremoniálu bude převážně oblačno," uvádí čínský meteorologický úřad na svých internetových stránkách.

Centrum Číny halí smog.foto: Reuters/Jason Lee

V Hongkongu, kde mají v sobotu začít olympijské jezdecké disciplíny, dnes prší a panuje dusné počasí. Kolem se pro prohnala tropická bouře Kammuri, která přinesla na ostrov silný vítr, jenž rozbíjel okna a strhával střechy.

Bezpečnost má zajistit 100 000 vojáků a policistů

Po pondělním atentátu na západě Číny, kde zemřelo 16 policistů, se do centra pozornosti opět dostala bezpečnost. V Pekingu na ní dohlíží 100 000 policistů a vojáků. Těžkooděnci jsou rozmístěni na letištích a batohy se kontrolují pomocí rentgenových paprsků i u vchodu do metra.

:.Čínští vojáci se psy před olympijským stadiónemfoto: ČTK/AP

„Číňané se přehnaně soustředí na bezpečnost,“ uvedl ředitel Střediska pro studium Číny David Finklestein Bezpečnostní opatření byla zpřísněna právě po pondělním útoku zejména kolem jednotlivých stadiónů a v olympijské vesnici.

Uplatněny jsou i nové kamerové systémy rozmístěné na stadiónech veřejných prostorách i silnicích, za něž Peking utratil stamilióny dolarů. Čína také nakoupila vakcínu proti antraxu, který by byl použit při případném teroristickém útoku.

V Číně se demonstrovalo za lidská práva. Zdroj: ČTK/APTN

Lidská právě v Číně kritizují i sportovci

Policisté však nemají zasahovat jen proti teroristům. Čína se snaží také zabránit velkým protestům proti své politice. Úřady se snaží zabránit, aby do země přicestovat lidé, kteří by mohli vyjadřovat podporu Tibetu nebo zakázanému hnutí Falun kung. Policisté mají případné demonstranty také vytlačovat z veřejných prostranství , aby je nemohli natočit zahraniční televizní štáby.

Přes 40 sportovců, kteří se účastní olympiády v Pekingu je údajně mezi 127 signatáři petice vyzývající Čínu, aby mírumilovně vyřešila situaci v Tibetu a začala dodržovat lidská práva. Dokument je adresován čínskému prezidentu Chu Ťin-tchaovi. Signatáři jej žádají, aby Čína "umožnila mírové řešení tibetské otázky a dalších konfliktů ve vaší zemi v souladu se základními principy lidských práv".

Mezi signatáři jsou podle organizací Amnesty International a Sports for Peace kubánský překážkář a světový rekordman Dayron Robles a americká běžkyně DeeDee Trotterová. To se však nepodařilo ověřit

Výtky George Bushe

Den před zahájením olympijských her kritizoval stav lidských práv v Číně také americký prezident George Bush. V projevu v thajském Bangkoku Bush vyzval čínský režim, aby Číňanům zajistil více politických a náboženských svobod.

:.George Bush kritizuje v Thajsku Čínu.foto: Reuters/Larry Downing

"Amerika se staví ostře proti tomu, že Čína zadržuje politické disidenty, zastánce lidských práv a náboženské aktivisty," řekl Bush. Podle něj se Spojené státy staví za svobodu tisku a shromažďování v Číně ne proto, aby oponovaly čínské vládě, nýbrž proto, že Číňané potřebují víc svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám