Hlavní obsah

Bush s vyškrtnutím KLDR ze seznamu zemí osy zla váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea musí ještě hodně udělat, než ji Spojené státy vymažou ze svého seznamu zemí podporujících terorismus, řekl ve středu v Soulu americký prezident George Bush. Vyjádřil však zároveň naději, že status člena osy zla už brzo bude pro Pchjongjang minulostí.

Článek

Bush vyjádřil obavy nad dodržováním lidských práv v Severní Koreji a nad jeho jadernými programy. Řekl, že skutečně neví, zda se Severní Korea opravdu hodlá vzdát svých zbraní.

Šéf jihokorejského státu I Mjong-bak označil Severní Koreu za velmi těžkého oponenta. "Budu trpělivý a důsledný. Věřím, že budeme schopni postoupit k ověřovacímu procesu a potom k dalšímu kroku," řekl.

Pchjongjang doufá, že bude vymazán z amerického seznamu zemí, které podporují terorismus, už příští víkend, jak mu to bylo slíbeno, když v červnu zničil chladicí věž svého hlavního reaktoru v Jongbjonu a předal předtím Číně zatím nezveřejněnou deklaraci o svých jaderných programech.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Bush na oplátku za předání deklarace o jaderných programech KLDR zahájil proceduru, na jejímž konci má být vyškrtnutí Severní Koreje z amerického seznamu států podporujících mezinárodní terorismus. To Pchjongjangu opět otevře cestu ke štědré ekonomické pomoci z USA i z dalších zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám