Hlavní obsah

Modré přilby zůstanou v Dárfúru ještě rok, nemají ani helmy

NEW YORK

Na poslední chvíli se po obtížných kompromisech podařilo v noci na pátek prodloužit o rok společnou misi sil africké Unie a OSN v súdánském Dárfúru. V textu rezoluce nakonec není zahrnut požadavek Libye a JAR odložit o rok rozhodnutí o stíhání súdánského prezidenta Umara Bášíra za genocidu, přesto se USA zdržely hlasování. Vojáci mise UNAMID přitom postrádají základní vybavení včetně přileb.

Foto: Reuters

Egyptští vojáci mise UNAMID

Článek

Súdánský velvyslanec při OSN Abdalmahmúd Abdalhalím označil výsledký text za „přijatelný“.

V rámci kompromisu přijala 14 z 15 členů rady britský návrh, podle nějž Rada bezpečnosti OSN "bere na vědomí" námitku Africké unie proti možnému trestnímu stíhání Bašíra. Spojené státy ale tuto kompromisní formulaci odmítly jako příliš velký ústupek. Vadilo jim i to, že se o odložení případného stíhání Bášira v RB jednalo.

Jihoafrická republika a Libye podporované Ruskem a Čínou přitom původně požadovaly podmínit prodloužení mise tím, že se o rok odloží rozhodnutí o případném stíhání Bášira mezinárodním trestním tribunálem, aby pomohl v Dárfúru nastolit mír. Francie, Velká Británie, USA a středoamerické země ale namítaly, že trestní tribunál  jedná nezávisle a neměly by tu být vazby na vyslání sil OSN.

Mise UNAMID zatím neuspěla, chybí jí i modré přilby

Společná dárfúrská mise zemí Africké Unie a OSN však zatím nedokázala zabránit pokračujícímu násilí v Dárfúru, které si už vyžádalo na 300 000 obětí. S 26 000 příslušníky měla být největší v historii OSN, zatím je v ní ale nasazeno jen 10 000 vojáků, kterým chybí i to nejzákladnější vybavení.

:.Misi UNAMID chybí vrtulníky foto: Reuters

Mnozí vojáci si musejí na hlavu nasazovat modré igelitové sáčky, protože se nedostává i modrých přileb. Především ale chybí technika, zejména vrtulníky, které jsou naprosto nezbytné pro úspěch mise v tak rozsáhlém území, kde operují početné jednotky vzbouřenců. Nedostává se také letadel.

Výzva Praze, aby poskytla vrtulníky

Podle zprávy otištěné organizací Save Darfur je problémem, že USA, Velká Británie a Francie jsou zaangažovány v dalších mírových misích a dalších válkách. Letadla by údajně mohla poskytnout i ČR, uvádí zpráva a vyzývá Prahu spolu se Španělskem, Itálií, Rumunskem a Indií a Ukrajinou, aby se stroje pro misi uvolnily. Mise potřebuje asi 70 vrtulníků.

:.Příslušníci mírových sborů v Súdánu vyrážejí na hlídku.foto: Reuters/Louis Charbonneau

Většinou černošští povstalci na západě Dárfúru se chopili zbraní v roce 2003. Obvinili chartúmskou vládu z lhostejnosti k násilnostem, které na domorodém obyvatelstvu páchaly arabské milice džandžauí.

Obvinění proti súdánskému prezidentovi Báširovi

  • Genocida:

Likvidace příslušníků kmenů Fur, Masalit a Zaghawa, kteří jsou vyvražďováni, a jimž jsou způsobovány vážné fyzické zranění a psychické útrapy. Také jsou jim záměrně zhoršovány životní podmínky, což tato etnika dostává na hranici fyzické destrukce

  • Zločiny proti lidskosti:

Vraždy, znásilňování a mučení

Vyhánění a násilné přesidlování

  • Válečné zločiny

Útoky na civilisty v Dárfúru

Drancování vesnic a měst

Podle některých názorů prezident Bašír násilnosti nepřímo podněcuje, aby upevnil moc své vlády i v nemuslimských částech země. Využívá materiální a vojenské pomoci Číny, která zřejmě porušuje zbrojní embargo..

Reklama

Související témata:

Související články

Čína porušuje zbrojní embargo do Súdánu

Čína porušuje zbrojní embargo uvalené Radou bezpečnosti na Súdán kvůli genocidě v Dárfúru. Uvedla to BBC, které se podařilo zjistit, že v boji zmítané...

Výběr článků

Načítám