Hlavní obsah

Austrálie vrátí domorodcům dlouhý pás pobřeží na severu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARWIN

Australští domorodci vyhráli ve středu soudní spor o právo vlastnit rozsáhlé území na severním pobřeží Austrálie. Podle právníků by toto rozhodnutí mohlo představovat precedens pro požadavky domorodců v dalších oblastech Austrálie, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Austrálii znamená, že původní majitelé budou moci bránit lidem v užívání přílivového pobřežního pásma ležící mezi hranicí nejvyššího přílivu a odlivu.

Rozsudek bude mít dopad především na rybáře působící na plážích a v přílivových úsecích řek na území o rozloze asi 90 000 kilometrů čtverečních v Severním území.

"Je to zásadní vítězství pro původní vlastníky a čekali jsme přes 30 let, aby naše právo bylo zákonem uznáno," prohlásil předseda rady pro Severní území Wali Wunungmurra. Zdůraznil, že Austrálci nechtějí bránit komerčnímu ani rekreačnímu rybolovu v oblasti. Připustil nicméně, že zřejmě ale bude zaveden systém povolenek pro využití pásma.

"Nyní budeme muset projednat spoustu věcí, na nichž se neshodujeme," dodal Wunungmurra s tím, že původní vlastníci se nebudou snažit uplatňovat nově nabytá práva dříve než za 12 měsíců.

Premiér Kevin Rudd již oznámil, že vládní právníci zvažují, jaké dopady bude mít toto rozhodnutí. Dodal, že dává v takto citlivé otázce přednost „spravedlivé a citlivé“ dohodě.

Precedens pro další spory

Odborníci na právo upozornili, že rozhodnutí soudu by mohly následovat podobné žádosti v dalších částech Austrálie, ačkoliv bude zřejmě zapotřebí přezkoumat případ od případu. "Z morálního hlediska další Austrálci budou moci argumentovat, že pokud tato práva byla přiznána Aboriginům v Severním území, pak mohou být poskytnuta i jinde," poznamenal Jon Altman z Australské národní univerzity.

Na základě federálních pozemkových zákonů z roku 1976 byla domorodým Austrálcům vrácena asi polovina plochy Severního území, a to včetně většiny pobřeží.

Potomci původních obyvatel australského kontinentu bojovali u soudů za svá územní práva desítky let, přičemž záležitost se hnula kupředu v 90. letech, kdy nejvyšší soud zvrátil prohlášení, že Austrálci neměli žádná pozemková práva, když v roce 1788 bílí osadníci do země přijeli.

Původní obyvatelé Austrálie

Moderní Austrálii založili před více než 200 lety přistěhovalci z Evropy. Domorodci kontinent ale obývají desítky tisíc let. Před příchodem Evropanů jich bylo několik set tisíc, od té doby jejich počet klesá. V jednu dobu se jejich počet snížil až na 60 000.

 Po druhé světové válce mířili do Austrálie v hojných počtech také lidé z asijského kontinentu. Potomci Evropanů a Asiatů dnes tvoří 99 procent populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám