Hlavní obsah

V Pákistánu zabit expert Al-Kajdy na výbušniny

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠÁVAR

Při americkém náletu v Pákistánu byl v pondělí zabit přední terorista a odborník na výbušniny a toxické látky, tvrdí pákistánský zdroj. Podle stanice BBC zemřelo v Jižním Vazíristánu vedle Egypťana Mizzata Mursí Saída Umara (54) dalších pět lidí, včetně tří civilistů.

Článek

Anonymní informaci člena pákistánské rozvědky, kterého citovala agentura AFP, potvrdili BBC v pondělí představitelé afghánského povstaleckého hnutí Tálibán. Spojené státy zprávu nekomentují, dokud ji testy nepotvrdí.

Umar, známý též jako Abú Chabáb Masrí, je jedním z nejhledanějších mužů na seznamu teroristů, které Washington vypracoval. Masrí vedl v afghánské Deruntě u Džalalabádu za vlády Tálibánu výcvikový tábor zaměřený na použití výbušnin a chemikálií a má být autorem manuálů pro teroristy. USA za jeho dopadení nabízely odměnu pět miliónu dolarů.

Při náletu bezpilotních amerických strojů Predator v neklidném Jižním Vazíristánu při hranicích s Afghánistánem zemřelo celkem šest lidí. Vedle tří arabských povstalců se při zničení domu vedle místní mešity měli oběťmi stát také tři pákistánští chlapci.

Informace o smrti Umara se už objevily před dvěma lety. Měl být zabit při útoku, jehož cílem byl pobočník Usámy bin Ládina Ajmán Zaváhrí. To se ukázalo být nepravdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám