Hlavní obsah

Čtvrtina peněz na pomoc Barmě přišla vniveč

Novinky, rei, NBC
BANGKOK

Až 25 procent pomoci Barmě, kterou v květnu zpustošil cyklón Nargis, přišlo vniveč, oznámil v pondělí koordinátor OSN pro Barmu. Na vině je podle něj systém výměny peněz stanovený barmskou vojenskou juntou.

Foto: Stringer, Reuters

Cyklón v Barmě zabil přes 80 000 lidí.

Článek

Dan Baker dodal, že by ztráty mohly rozladit dárce, z nichž už se někteří zdráhají dál spolupracovat. V Barmě se nejprve cizí platidla směňují za certifikáty a až pak za peníze, barmské kyaty. Certifikáty jsou přitom až o 25 procent pod tržní cenou dolaru.

Minulý pátek měl certifikát za dolar hodnotu 900 kyatů, zatímco na trhu je dolar směňuje za 1 175 kyatů.

Junta certifikáty zavedla před 15 lety. Měly sloužit v boji proti černé ekonomice a využít přílivu dolarů do země v souvislosti s rostoucím zájmem cizinců o návštěvu země. Černý trh však vzkvétá dál, také vzhledem k tomu, že vláda drží kurz kyatu vůči dolaru mnohonásobně níž.

OSN tlačí na Barmu, aby certifikáty zrušila. Zároveň u dárců lobuje za dalších 290 miliónů dolarů pro Rangún. Spojené národy zatím nashromáždily asi 191 miliónů dolarů, přičemž usilovaly o 201 miliónů. Teď pro svých 13 agentur a 23 nevládních organizací v zemi potřebují dalších 280 miliónů.

Peníze mají pomoct 2,4 miliónu lidí, kteří řádění cyklónu Nargis z 2. a 3. května přežili a byli jím vážně postiženi. Cyklón podle barmské vlády usmrtil 84 537 lidí. Více než 50 000 dalších lidí Rangún v polovině června pohřešoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám