Hlavní obsah

VIDEO: Peking opět zahalil smog, Čína plánuje zpřísnit omezení dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské hlavní město v pondělí necelá dva týdny před začátkem olympiády opět zahalil hustý smog. Potvrzují se varování některých expertů, že ani drastická omezení uvalená organizátory olympiády na dopravu a továrny nemusejí zajistit během her čistý vzduch, napsala agentura AP.

Foto: David Gray, Reuters

Peking zahalil smog.

Článek

V neděli kombinace teploty kolem 32 stupňů Celsia, sedmdesátiprocentní vlhkosti vzduchu a jen mírného větru vytvořila v ovzduší hustou směs škodlivin, prachových částic a vodních par.

Na některých místech Pekingu byla viditelnost necelý kilometr a během oficiálního otevření olympijské vesnice na ni nebylo možné dohlédnout z nedalekého olympijského komplexu sportovišť.

:. Zakázané město zakrývá smog s mlhou.foto: Reuters/Claro Cortes IV

Pekingský městský úřad pro ochranu životního prostředí vzduch označil za "nezdravý pro citlivé osoby". Náměstek ředitele úřadu Tu Šao-čung připsal vinu za šedé nebe spojení mlhy a slabého větru, který nebyl schopný znečištění rozfoukat.

Čína ještě zpřísní opatření

Smog, který v neděli zakryl Peking, patřil k nejhorším za poslední měsíc. Nepomohlo ani omezení automobilové dopravy, kdy do ulic v jednom dni mohou vyjet buď auta jen se sudými, nebo jen s lichými poznávacími značkami.

Podle pondělních vydání čínských listů je Peking připraven omezení ještě zpřísnit, odvolat ze silnic víc automobilů a zastavit provoz dalších továren, pokud bude nadále ovzduší nad hlavním městem znečistěné.

"Z ulic mohou zmizet další auta a všechna staveniště a některé další továrny v Pekingu a okolí budou dočasně uzavřeny, pokud se kvalita vzduchu zhorší," napsal státní list China Daily. Úřady podle jeho informací mohou už brzy vyhlásit nová "speciální opatření".

:. Peking zahalil smog. foto: Reuters/David Gray

"Zavedeme nouzový plán v osmačtyřicetihodinovém předstihu, pokud se kvalita vzduchu během olympiády zhorší," cituje list Li Sina z pekingského městského úřadu pro ochranu životního prostředí. Podle dalšího z činitelů úřadu Ču Tchunga by z ulic mohlo být odvoláno až 90 procent všech automobilů, pokud to bude třeba.

Podle Tua Šao-čunga se ale situace zlepší: "V srpnu bude kvalita vzduchu v Pekingu dobrá.“ Situace v Pekingu není podle šéfa lékařské komise MOV Patricka Schamasch, horší než v jiných olympijských městech - například Los Angeles, Atlantě a Aténách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám