Hlavní obsah

Z peněz na boj s terorismem se mají modernizovat pákistánské F-16

Novinky, CNN,
WASHINGTON

Spojené státy plánují přesunout 230 miliónů dolarů určených pro Pákistán a jeho boj s terorismem na modernizaci stíhaček F-16 pákistánské armády. Uvedla to na svých internetových stránkách stanice CNN. Peníze poskytované na boj proti terorismu byly převedeny na modernizace letadel na základě žádosti pákistánské vlády. Demokraté plán kritizují. Tvrdí, že cílem Islámábádu je soupeřit s Indií, a ne bojovat s radikály.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Stroj F-16 při návratu z mise

Článek

„Přesunuli jsme peníze, abychom pomohli demokraticky zvolené pákistánské vládě v boji proti společnému nepříteli,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gonzalo Gallegos. Vysvětlil, že šlo o žádost pákistánské vlády, která čelí „hrozivé krizi kvůli růstu cen paliva potravin“. Podle něj chce pákistánská vláda kvůli veřejnosti raději utratit peníze za palivo a potraviny, a proto požádala USA, aby ji pomohly s modernizací.

Podpora modernizace pákistánských strojů F-16 z peněz na boj proti terorismu, je ale zákonodárci v demokraty ovládaném Kongresu kritizována. Podle nich se Pákistán místo na boj proti radikálům v kmenových oblastech zaměří na soupeření se svým dlouholetým rivalem Indií.

Proto se k žádosti americké ministryně zahraničí Condoleezzy Ricoevé na přesun peněz staví skepticky. Kongres loni schválil 300 miliónů pro Pákistán na boj s terorismem, a nyní by většina částky měla jít na modernizaci letadel.

Nita Loweyová, která vede podvýbor Sněmovny reprezentantů pro zahraniční operace, požaduje vysvětlení, jak budou tyto stíhačky používány v boji s teroristy. Údajně podnikají průzkumné lety při afghánsko-pákistánských hranicích. Gallegos žádost zdůvodňuje tím, že stroje mají být modernizovány k tomu, aby mohly podnikat tyto lety i v noci.

USA od roku 2001 poskytly Pákistánu na boj s terorismem šest miliard dolarů. Mnohé však zřejmě byly pákistánskou stranou použity pro jiné účely, neboť Islámábád použití nezdokumentoval. Některé šly na modernizaci výzbroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám