Hlavní obsah

Nigerijští militanti: zničíme ropovody

Novinky, CNN, rei
PORT HARCOURT

Skupina nigerijských povstalců vydala ve středu prohlášení, v němž oznamuje plán zničit hlavní ropovody v regionu během příštích třiceti dnů. Militanti se tak chtějí distancovat od tvrzení státní petrolejářské společnosti, že výměnou za ochranu přijali platbu 12 miliónů dolarů.

Foto: George Esiri, Reuters

Povstalci z Hnutí za osvobození delty Nigeru

Článek

Hnutí za osvobození delty Nigeru, které je považováno za strůjce četných útoků na tamní ropná zařízení prohlášením rozeslaném e-mailem. „Hnutí ví o velkých platbách některým zločineckým gangům v deltě (Nigeru) jako o poplatcích státu za ochranu. Tyto gangy nejsou opravdovou součástí hnutí za spravedlnost, ale frontou státního guvernéra,“ píše se v něm.

Skupina dál tvrdí, že „nikdy neprodá své dědictví za misku ovesné kaše, zatímco masy nuzných v oblasti dál žijí v nejhlubší chudobě“. Aby prý dokázala, že se nepodílí na dohodě s vládou, zničí během 30 dnů všechny hlavní ropovody.

Hnutí za osvobození delty Nigeru má na kontě spoustu bombových útoků na ropná zařízení a únosy stovek zahraničních pracovníků, které většinou bez způsobení újmy po vyinkasování výkupného propustí. Rebelové si kladou za cíl získat větší podíl na ropném bohatství delty Nigeru ve prospěch lidí. Přes 70 procent obyvatel oblasti žije z necelého dolaru denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám