Hlavní obsah

Čeští vědci v Indii se ani u dalšího stání nedočkali propuštění

Čeští entomologové Emil Kučera a Petr Švácha zůstávají i nadále ve vazbě v Indii. Jsou podezřelí ze sbírání vzácných brouků v národním parku. Soud v Dárdžilingu si ve středu vyžádal další dokumenty, o propuštění bude znovu rozhodovat v pátek.

Článek

Soud si pro další rozhodování vyžádal více materiálů. Nesdělil ani výši případné kauce. Právu informace potvrdila přítelkyně Emila Kučery Iva Trpáková.

Dvaapadesátiletý Kučera a jednapadesátiletý Švácha byli koncem června zadrženi poblíž národního parku Singalila u Dárdžilingu ve svazovém státě Bangla, protože neměli oficiální povolení ke sběru hmyzu. Měli u sebe více než padesát druhů larev motýlů a dalších vzácných druhů hmyzu.

Vědci podle indických úřadů byli přes internet v kontaktu s lidmi z různých zemí a nabízeli vzácné druhy na prodej. Oba entomologové se hájí, že hmyz sbírali za vědeckými účely a do osobních sbírek.

Člen České entomologické společnosti Vladislav Malý je přesvědčen, že oba vědci se dostali v Indii do politické hry, která může vyústit až v jejich exemplární potrestání. Malý se ohradil i proti údajným důkazům v neprospěch entomologů.

„Vše je postavené na lžích. Oba nesbírali hmyz v národním parku. Chytali ho ve vesnicích a na cestách. Jejich výslech v době zadržení trval do půlnoci a poté jim dali k podepsání dvacet čistých papírů, které bohužel podepsali,“ uvedl Malý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám