Hlavní obsah

Íránské rakety dostřelí na většinu Evropy, říká Obering

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán je už nyní s to zasáhnout svými raketami většinu Evropy. Agentuře DPA to v pondělí řekl ředitel Agentury pro raketovou obranu USA generál Henry Obering. Jeho vyjádření je opakem hodnocení, které nedávno v Praze prezentoval ruský generál Jevgenij Bužinskij, který takové riziko odmítá.

Článek

„Z toho, co jsem viděl, jsem osobně přesvědčen, že už nyní má Írán schopnost dosáhnout na většinu Evropy, jen to zatím nepředvedl,“ prohlásil Obering v rozhovoru. I když podle analytických odhadů má Írán mít mezikontinentální raketu schopnou zasáhnout USA až v roce 2015, tempo, jímž si osvojuje technologie, dodává projektu raketového štítu naléhavost.

„To je jedna z věcí, která nás velmi znepokojuje,“ zdůraznil Obering. Skluz v jednání s Polskem o raketové základně USA podle něj zpozdí plán umístit jednu nebo dvě antirakety už v roce 2011. Celkově by se však rozmístění všech deseti střel v Polsku nemělo protáhnout za rok 2013.

Mají prý účinnější raketové palivo

Někteří američtí experti soudí, že Írán už má k dispozici účinnější palivo umožňující jeho raketám delší dolet, a také, že na svých současných raketách včetně střely Šaháb-3 zkouší a vylaďuje jednotlivé stupně a jejich oddělování.

Ruský raketový expert Bužinskij v červenci v Praze naopak prohlásil, že „Írán nemá politické ani technické a průmyslové možnosti, aby měl raketu dlouhého doletu nebo mezikontinentální raketu“. Podle Bužinského tvrzení k tomu Íráncům chybí přes 80 klíčových technologií, přičemž rakety Šaháb-3 s doletem asi 2000 km jsou podle něj maximem, jež může Teherán dosáhnout v mezích raketové technologie scud převzaté od těchto zastaralých ruských střel.

Připustil ovšem, že se Írán o získání nutných technologických postupů pokusil, ale díky mezinárodním kontrolám se mu to nepodařilo. Řekl také, že Teherán chce rakety výhradě proti Izraeli.

Jde o další z expertních a zpravodajských sporů, které laická veřejnost těžko může posoudit. Obering má dobrý důvod zdůrazňovat nebezpečí i kvůli schválení peněz na štít v Kongresu a kvůli pokračování projektu i v případě zvolení demokrata Baracka Obamy do Bílého domu.

Moskvě zase vadí zřízení nových amerických základen blízko svých hranic a označuje je za důvod k přijetí „adekvátní odpovědi“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám