Hlavní obsah

Afghánský velitel Al-Kajdy v rozhovoru přiznal útok na dánskou ambasádu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánské televizi Geo poskytl rozhovor Mustafa abú Jazíd, který je považován za velitele sítě Al-Kajda v Afghánistánu. Potvrdil v něm, že teroristická síť podnikla v červnu atentát na dánské velvyslanectví v pákistánské metropoli Islámábádu. První interview poskytnuté vysokým představitelem Al-Kajdy od roku 2002, se uskutečnilo v afghánské provincii Chóst.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

K útoku na velvyslanectví se přihlásila Al-Kajda.

Článek

"Jsme hrdí na tento útok a blahopřeji svým kolegům, že jej provedli úspěšně,“ komentoval sebevražedný atentát na dánskou ambasádu třiapadesátiletý Egypťan ve vojenské vestě do mikrofonu s logem televize Geo. "Vybrali jsme si pro útok čas, kdy kolem neměli být nevinní muslimové,“ dodal ještě. Všech osm obětí však byli právě muslimové.

Abú Jazíd je považován za operačního velitele Al-Kajdy v Afghánistánu. Na pozici tři v síti se dostal loni, když abú Ubajda Masrí podlehl v Pákistánu hepatitidě. Západní experti jsou přesvědčeni, že právě muž v této pozici plánuje a nechává provádět útoky radikálů na celém světě.

Egypťan, zvaný též šajch Saíd je též považován za muže, který sehnal peníze na útoky z 11. září 2001. Televizi Geo potvrdil, že se Al-Kajda silně angažovala v těchto útocích stejně jako v atentátech na americká velvyslanectví v Keni a Tanzánii.

V rozhovoru také odsoudil pákistánskou vládu, že bojuje proti islámských radikálům,  hájil taktiku sebevražedných útoků a předpověděl vítězství Tálibánu a Al-Kajdy v Afghánistánu

Předpokládá se, že tento muž patří k veteránům teroristické sítě. V roce 1982 byl odsouzen v souvislosti s úspěšným atentátem na egyptského prezidenta Anvara Sadata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám