Hlavní obsah

Mugabe podepsal s opozicí dohodu o budoucí spolupráci

– HARARE
CNN, Novinky, DPA, BBC, rei

Zimbabwský prezident Robert Mugabe podepsal v pondělí s opozicí dohodu o formální spolupráci. Dohoda by měla ukončit násilí v zemi sužované rekordní inflací a politickou nesvobodou.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe (vlevo) s vůdcem opozice Morganem Tsvangiraiem po podpisu dohody

Článek

Dohoda předpokládá budoucí vyjednání koaliční vlády. Následuje tři týdny poté, co Mugabe obhájil prezidentské křeslo ve druhém hlasovacím kole. Toho se účastnil jen on, protože opoziční kandidát Morgan Tsvangirai, který navíc v prvním kole dostal víc hlasů, od kandidatury ze strachu před násilím a perzekuce upustil. Předvolební násilnosti si vyžádalo přes šest desítek mrtvých.

Kromě násilí se Zimbabwe potýká také s masivním odchodem obyvatelstva do zahraničí, zejména Jihoafrické republiky a rekordní infalací, která nedávno přesáhla dva milióny procent.

Mugabeho strana ovšem už nemá od březnových parlamentních voleb většinu v parlamentu. Tu získalo Tsvangiraiovo Hnutí za demokratickou změnu.

Mugabe po pondělním podepsání dohody uvedl, že budoucí jednání se obejdou bez diktátu zvenčí, čímž naznačil Západu, aby se do procesu nepletl. Západní země považují Mugabeho za diktátora a vyzývaly ho k odchodu. Tsvangirai poznamenal, že je na soudy o dohodě ještě brzy. Dodal, že bude potřeba kolektivní snaha, jež se neobejde bez tolerance a kompromisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám