Hlavní obsah

V Pacifiku se zřítil americký bombardér B-52

– GUAM
Novinky, CNN,

Americký strategický bombardér B-52H Stratofortress se v pondělí v 9:45 místního času zřítil poblíž letecké základny na ostrově Guam na Marianách, informovala televizní stanice CNN. O osudu šestičlenné posádky není nic známo. Záchranné týmy po ní pátrají.

Článek

Stroj se zřítil do Tichého oceánu asi 50 kilometrů severozápadně od Guamu, uvedl mluvčí letecké základny Andersen kapitán Joel Stark.

Na palubě strategického bombardéru byla šestičlenná posádka. O jejím osudu není zatím nic známo a není jasné, zda přežila. Záchranné týmy po ní nicméně pátrají. Zatím z moře vylovily dva lidi, jejichž stav není znám. 

Stroj ze základny v louisianském Barksadale byl na Guamu v rámci pravidelné čtyřměsíční rotace. Na Guamu se pravidelně střídají americké strategické bombardéry.

Zatím není ani jasné, zda se právě tento stroj měl účastnit velkých oslav osvobození Guamu z japonského područí v roce 1944.

Zastaralý B-52 zůstává jádrem strategických sil USAF

Havárie opět vyvolala otázky nad zastarávajícím leteckým parkem amerických vzdušných sil (USAF). První verze bombardérů B-52 byly zavedeny do výzbroje v polovině padesátých let jako přechodný typ před nástupem modernějších nadzvukových strojů.

Původně byly stratofortressy určeny ke kobercovému bombardování z velkých výšek, vzhledem k rozvoji protiletadlových střel ale tuto taktiku mohly uplatnit jen ve Vietnamu a začaly se používat především jako nosiče střel s plochou dráhou letu. Ve výzbroji by měly vydržet ještě několik desítek let.

Reklama

Výběr článků

Načítám