Hlavní obsah

VIDEO: Výbuchy v autobusech v Číně zabily tři lidi

CNN, Novinky, DPA, ČTK, aš, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Tři lidé v pondělí zahynuli a 13 dalších bylo zraněno při dvou explozích v autobusech ve městě Kchun-ming na jihozápadě Číny. Příčina výbuchů, které potvrdila policie, zatím není známa. Policisté exploze šetří jako sabotáž.

Foto: Reuters

Autobus poškozený explozí

Článek

Policisté původně příčinu explozí v ranní špičce nekomentovali, poté ale uvedli, že šlo o sabotáž. V autobusech zřejmě explodovaly časované bomby.

Exploze se v hlavním městě provincie Jün-nan ozvaly v ranních hodinách asi hodinu po sobě. První exploze rozervala přední část autobusu na lince 54 v 7:10 krátce poté, co zastavil na stanici, uvedl podle agentury Nová Čína koordinátor dopravy. Při výbuchu jeden člověk zemřel a dalších deset osob bylo zraněno. Okolí výbuchu je pokryto střepy z rozbitého skla.

O 55 minut později poškodila další exploze druhý autobus. I tento výbuch si vyžádal jednu oběť. Čtyři lidé byli při explozi zraněni. Jeden z 10 zraněných z prvního autobusu později zemřel a stal se třetí obětí údajné sabotáže.

Čína zavedla přísná bezpečnostní opatření před zahájením olympijských her, které se konají od 8. do 24. srpna v Pekingu. Obává se teroristického útoku.

Pumové útoky na autobusy v Číně provádějí nespokojení zemědělci či propuštění dělníci. Výbuchy v Kchun-mingu následují dva dny poté, co policie v provincii Jün-nan začala střílet při střetech s farmáři v okrsku Meng-lien a zabila dva z nich. Při šarvátkách bylo zraněno 41 policistů. Nepokoje vypukly poté, co se policisté pokusili zatknout pět farmářů, kteří údajně zaútočili na místní kaučukárnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám