Hlavní obsah

Papež v Sydney vyzval mladé věřící k obnově světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

V australském Sydney se v neděli konala slavnostní mše za účasti Papeže Benedikta XVI. Ten vyzval mladé věřící, aby nepodléhali "duchovní poušti", která se podle něho šíří světem. Mladí věřící by také měli využít své víry k budování nové éry oproštěné od chamtivosti a materialismu.

Článek

Během mše před téměř 400 000 poutníky také prohlásil, že svět potřebuje obnovu. Nedělní mše je závěrem papežova téměř týdenního pobytu v Austrálii, kam přicestoval na katolické Světové dny mládeže.

Papež na místo přiletěl helikoptérou a desítky tisíc věřících mu připravily přivítání hodné hudební hvězdy, mávali vlajkami a vykřikovali Benediktovo jméno.

"V tolika našich společnostech se ruku v ruce s materiální hojností šíří duchovní poušť: vnitřní prázdnota, nepojmenovaný strach a tichý pocit zoufalství," prohlásil papež ve svém kázání.

Papež se dočkal uvítání jako hudební hvězda.foto: ČTK/AP

Jednaosmdesátiletý Benedikt XVI. zdůraznil, že je na nové generaci křesťanů, aby "budovala svět, ve kterém boží dar života je vítán, uznáván a chráněn, a ne odmítán, přijímán se strachem jako hrozba a ničen". Cílem prý je "nový věk, ve kterém naděje osvobozuje od povrchnosti, apatie a sebestřednosti, které zabíjejí duši a otravují mezilidské vztahy".

Na mši, která se konala na hipodromu v Sydney, čekalo přímo na místě celou noc asi 200 000 věřících z celkem více než 150 zemí. Ráno se k nim přidalo dalších zhruba 150 000 lidí. I tak ale účast skončila za očekáváním pořadatelů, kteří počítali až s půl miliónem účastníků. Mše se zúčastnily také tři tisícovky kněží, 420 biskupů a 26 kardinálů.

Věřící se snaží dotknout se ruky Beneditka XVI.foto: ČTK/AP

Dnešní slavnostní mší skončily týden trvající Světové dny katolické mládeže, jichž se účastnily desetitisíce mladých katolíků, jeptišek a kněží z celého světa. Mezi účastníky bylo i 220 Čechů. Papež během uplynulých dní sloužil několik mší, setkal se s australskými politiky i zástupci původních obyvatel kontinentu. Veřejně se také omluvil obětem sexuálního zneužívání katolickým duchovenstvem v Austrálii.

Příští Světové dny katolické mládeže se uskuteční v roce 2011 v Madridu, potvrdil Benedikt XVI. Papež se na zpáteční cestu do Říma vydá v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám