Hlavní obsah

Indická vláda prý nabízí za hlas 90 miliónů

Novinky, rei, The Times
DILLÍ

Indické vládě hrozí konec a zemi předčasné volby v listopadu, nevysloví-li v úterním hlasování poslanci kabinetu důvěru. Síly Indického národního kongresu a jeho rivalů jsou zhruba vyrovnané a obě strany se teď horečnatě snaží získat hlasy podpory. Vláda byla obviněna z nakupování hlasů ve velkém. Za jeden údajně nabízí až 250 miliónů rupií (až 90 miliónů korun).

Foto: B Mathur, Reuters

Indický premiér Manmohan Singh

Článek

Vláda si ve čtvrtek zajistila další tři hlasy tím, že letiště v Lucknowě pojmenovala po otci Ajita Singha, vůdce jednoho z malých regionálních stran, a dokonce plánuje propuštění šesti uvězněných poslanců, z nichž čtyři skončili za mřížemi za vraždy.

Mani Charenamei, nezávislý poslanec z Manípuru, který většinou bojuje o to, aby se mu dostalo slyšení, je teď na roztrhání a nestačí přijímat návštěvy. „Všichni si mě předbíhají, řekl jsem jim ale, že se rozhodnu až v předvečer hlasování,“ řekl.

Hlasování o důvěře v parlamentu vyvolali komunisté, kteří upustili od podpory kabinetu v protestu proti jeho rozhodnutí povolit import nukleárního materiálu a zařízení ze Spojených států. Právě komunistický poslanec A. B. Bardhan obvinil vládu z podplácení. Za hlas údajně nabízí až 250 miliónů rupií. Jeden koaliční poslanec obvinil opozici ze stejných praktik, prý mu bylo nabídnuto ještě 50 miliónů navíc.

Jednotlivé strany teď odhodily stranou staré sváry a vznikají dosud nepravděpodobné aliance. „Jedna věc je jistá, žádná ze stran si na morální nebo etické standardy neohlíží,“ řekl Kuldip Naya, politický analytik a někdejší Vysoký komisař v Británii.

Vláda má zajištěných asi 260 hlasů v 543členném plénu a bitva o hlasy nezávislých a členů malých stran zuří dál. Někteří za hlas žádají křeslo ve vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám