Hlavní obsah

Chudnoucí pákistánští makléři demolovali burzu

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁRÁČÍ

Potravinová krize, růst cen paliv, oslabování dolaru a přetrvávající problémy amerického hypotečního trhu jsou hlavními faktory propadu akcií na světových burzách. V Pákistánu se k tomu přidala politická nestabilita a výsledek je největší propad burzy za poslední rok a půl. Obchodníkům tam povolily nervy a burzu v Karáčí vzali útokem.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Obchodníci žádali o zastavení obchodování marně.

Článek

Jen ve čtvrtek spadl tamní hlavní burzovní index o čtyři procenta a dostal se tak na nejnižší úroveň od ledna 2007. Ani po loňském vyhlášení výjimečného stavu prezidentem Parvízem Mušarafem a atentátu na expremiérku Bénazír Bhuttovou nedostali obchodníci takovou ránu.

Hodnoty akcií jdou vytrvale dolů už šestnáctý den a přes 200 menších investorů, z nichž někteří si v budově sídla burzy pronajímají kanceláře, požádali o zastavení obchodování. To bylo zamítnuto a zklamaní obchodníci se ve čtvrtek rozhodli pro násilnou odpověď.

Jejich řádění neustály okenní tabule, světla a další zařízení burzy. Televizní záběry ukázaly, jak protestující z budovy vyhání policejní střelba umělými projektily.

Reklama

Výběr článků

Načítám