Hlavní obsah

Hvězda září více než tři milióny Sluncí

– POSTUPIM
Právo, DPA, kov

Uprostřed Mléčné dráhy září mimořádně obrovská hvězda. Zjistili to astronomové z německé Postupimi pomocí Spitzeru, infračerveného kosmického teleskopu americké NASA. Podle nich těleso svítí silněji než tři milióny Sluncí dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hvězda je miliónkrát větší než naše Slunce, ale má jen 150násobek jeho hmotnosti, tvrdí tým kolem Lidie Oskinové ve stati pro časopis Astronomy & Astrophysics.

Objevený gigant má světelnost 3,2 miliónu Sluncí a je druhou nejjasnější známou hvězdou Galaxie. Hvězdný obr leží ve vzdálenosti 26 tisíc světelných let v souhvězdí Střelce v oblacích plynu a kosmického prachu

Astronomové o existenci hvězdy věděli, ale teprve nyní mohli pomocí zmíněného Spitzeru a s ním spojeného evropského teleskopu v Chile proniknout prachovým závojem a určit světelnou mohutnost hvězdy. Jasněji než ona svítí jen Canopus (Eta Carinae) v souhvězdí Lodní kýl – září jako 4,7 miliónu Sluncí.

Hvězdy této velikosti mají dle kosmických měřítek jen velmi krátký život a končí svou existenci gigantickou explozí. I nově změřená hvězda je podle postupimských vědců již „zralá“ pro supernovu. Než ale vybuchne, mohou ještě uplynout milióny let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám