Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili jednoho z velitelů Tálibánu

Novinky, CNN, BBC, rei
KÁBUL

Britští vojáci v Afghánistánu zabili předního velitele povstalců z Tálibánu, oznámilo ve čtvrtek jejich velení. Stalo se tak jen dva dny poté, co při raketovém útoku zemřel jiný z vůdců rebelů. Ve stejný den obvinili lidé v západní provincii Herát Spojené státy ze zabití dalších civilistů. Armáda USA přiznala zabití osmi nevinných.

Článek

Britové oznámili, že mullu Bismulláha Akhunda zabili v sobotu v provincii Hílmand, která je výspou bojovníků Tálibánu a hlavní afghánskou válečnou frontou. "Domníváme se, že velel nespočtu bojovníků. Zpravodajské síly ho označily za klíčovou postavu v povstání a kriminalitě v Hílmandu," sdělil mluvčí britských sil.

Britové naposledy před 15 dny informovali o zabití jednoho z velitelů Tálibů. Sádikulláh zemřel při leteckém úderu na severu neklidné provincie.

Američané na západě mají další průšvih

Letecké útoky největšího kontingentu v řadách spojenců, Spojených států, na západě země tak úspěšné nebyly. Ačkoliv se podle Pentagonu Američanům podařilo zabít množství vzbouřenců, USA přiznaly, že při tom zemřelo i osm civilistů. Místní lidé v provincii Faráh ale hovoří o mnohem vyšším počtu obětí náletů od půlnoci do desáté hodiny ranní.

Je to přitom jen pár dní, co se Američané znovu stali terčem kritiky za nálet na svatební hostinu ve východní provincii Nangarhár, při němž podle afghánské vládní komise zemřelo 47 civilistů, z nichž 39 byly ženy a děti. Velení americké armády to popřelo s tím, že útok mířil na vzbouřence, kteří v minulosti napadli základnu NATO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám