Hlavní obsah

Papež horoval proti masové kultuře konzumu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Papež Benedikt XVI. (81) pokračoval ve čtvrtek v návštěvě Austrálie. Před 150 000 mladými poutníky, kteří se do Sydney sjeli na oslavu Světového dne mládeže, se opřel do masové kultury "konzumu a falešných idolů".

Článek

Papež shromážděným připomněl příklad apoštolů, kteří se "postavili zkaženosti kultury, která je obklopovala“ v počátcích církve.

"Svět je unavený z hrabivosti, zneužívání a rozdělení, z fádnosti falešných idolů, kusých odpovědí a marných příslibů. V soukromém i veřejném životě se setkáváme s nepřátelstvím, něčím nebezpečným, jedem, který hrozí, že rozleptá všechno dobré, přetvoří naši podstatu a pokřiví smysl našeho zrození,“ řekla hlava 1,1 miliardy katolíků.

Náznaků, že je něco špatně, je podle něj v moderní společnosti nespočetně. Nejrozšířenějším problémem je podle něj spotřeba alkoholu a drog. Nejvíc ale kritizoval šíření násilí a sexuální degradaci v médiích a zábavním průmyslu.

Benedikt posluchače vyzval, aby společnost požitku odmítli. "Nenechte se zmást těmi, kdo ve vás vidí jen dalšího konzumenta na trhu neomezených možností,“ dodal.

Papež Benedikt XVI.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu na Innu.

Ve čtrnácti letech se stal členem organizace Hitlerjugend a o dva roky později byl naverbován do dělostřelectva nacistické armády. Špatné zdraví ale nedovolilo jeho plné nasazení. Ratzinger zdůrazňuje, že do Hitlerovy mládeže stejně jako do armády musel proti své vůli.

Po skončení války se už mohl věnovat studiu teologie. Po absolvování studia v Mnichově působil na několika německých univerzitách. V roce 1977 se stal arcibiskupem mnichovským a freisingským.

Do papežského úřadu byl zvolen po smrti Jana Pavla II. v dubnu 2005. Jméno Benedikt (z latinského požehnaný) si vybral jako poctu papeže Benedikta XV. (sloužil pontifikát v době 1. světové války) a Svatého Benedikta z Nursie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám