Hlavní obsah

Indičtí policisté aplikují podezřelým „sérum pravdy“

Novinky, rei, The Times
DILLÍ

Indická policie má problém s květnovými vraždami v Dillí, které upoutaly pozornost médií a veřejnosti. Po sérii rozpačitých přešlapů se pod tlakem uchýlila ke kroku, který byl ve většině demokracií zakázán, ale v Indii je na vzestupu: hlavnímu podezřelému aplikovali vyšetřovatelé injekcí - „sérum pravdy“. Nejen to vyvolalo společenskou debatu o stavu policie.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Dillí

Článek

Vražda čtrnáctileté Aarushi Talwarové, kterou našli poblíž jejího domova s podříznutým krkem, Indii ohromila. Policie nejdřív podezírala pomocníka v dívčině domácnosti, to ale musela přehodnotit poté, co byl i on na druhý den nalezen mrtvý. Nakonec policisté zadrželi otce dívky, kterému píchnuli sérum.

Vystavili ho šestihodinovému působení thiopentalu sodného a on poté za pachatele označil svého pomocníka v zubní ordinaci. Toho policie nyní vyslýchá.

Pak se do případu vložil Ústřední úřad pro vyšetřování a otce minulý týden propustil.

Případ Talwarové odhalil nejen nekompetentnost indické policie a oslabil důvěru středních vrstev v domácí pomocníky, ale znovu rozvířil celospolečenskou debatu o policejní „narkoanalýze“ a „mapování mozku“, často bez přítomnosti odborníků.

Nejvyšší indický soud zvažuje zákaz využívání drog při výsleších. Verdikt se očekává v nejbližších dnech.

Praxe nasazování drog je ve většině západních demokracií zakázaná, i když někteří zejména v USA navrhují, aby byla povolena v případě vyšetřování osob podezřelých z terorismu - a někteří tvrdí, že se využívá. Indie techniku zavedla před osmi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám