Hlavní obsah

Jižní Korea odvolá velvyslance z Japonska

Novinky, ČTK, BBC, rei, IHT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jižní Korea oznámila, že stáhne svého velvyslance z Japonska kvůli obnoveným teritoriálním sporům. Podle jihokorejského ministerstva zahraničí si Tokio znovu činí nároky na ostrovy ve vodách mezi oběma asijskými sousedy.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Krok ztěžuje snahy jihokorejského prezidenta I Mjong-baka o zlepšení vztahů s Japonskem.

Článek

Informace, že ostrovy, které Jihokorejci nazývají Dokdo a Japonci Takešima, patří Japonsku, se objevila v jedné středoškolské učebnici.

Ostrovy se nacházejí ve vodách bohatých na ryby. Spekuluje se také o tom, že v oblasti by mohly být zásoby zemního plynu.

Podle jihokorejského prezidenta Li Mjung-baka je situace politováníhodná. Li se od únorového nástupu do úřadu snažil posílit vztahy s Japonskem. V dubnu vedl první summit mezi oběma zeměmi za poslední tři roky.

Ostrůvky jsou předmětem sporu mezi Japonskem a Jižní Koreou od roku 1905, kdy Japonsko podepsalo dohodu s Koreou, která upravila cestu k budoucí japonské kolonizaci poloostrova. Japonská koloniální nadvláda nad Korejským poloostrovem trvala od roku 1910 do roku 1945. Oba státy mají od roku 1997 dohodu, podle níž mohou jejich rybáři v oblasti volně lovit. Jihokorejci mají od roku 1954 na skaliscích pohraniční stráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám