Hlavní obsah

Čína porušuje zbrojní embargo do Súdánu

Čína porušuje zbrojní embargo uvalené Radou bezpečnosti na Súdán kvůli genocidě v Dárfúru. Uvedla to BBC, které se podařilo zjistit, že v boji zmítané provincii jsou používané armádní nákladní automobily čínské výroby Dong Feng, dodané až po vyhlášení embarga. V Číně se také dál cvičí súdánští piloti, kteří látají na čínských tryskových letadlech A5 Fantam, které bombardují Dárfúr. Čína se k obvinění BBC odmítla vyjádřit.

Foto: Stephanie Hancock, Reuters

Násilí v Dárfúru vyhnalo od začátku roku z domovů dalších 175 tisíc lidí.

Článek

Televizní program Panorama vysledoval, že se v oblasti objevují čínské vojenské nákladní vozy Dong Feng vyzbrojené protiletadlovými děly. Dva vozy byly zjištěny v Dárfúru. Patřili k dodávce 212 aut dodaných do Súdánu až po vyhlášení embarga přímo z čínských továren. Vyzbrojeny byly dodatečně.

Jeden byl použit při útoku na vesnici Sirba, kde z protiletadlových děl ostřeloval domy. Všechny začaly hořet. Při útoku jedna žena uhořela.

Televize ale neuvedla, v rukou které milice vozy byly, zda v rukou černošských vzbouřenců, nebo v rukou provládních arabských milicí džandžauí.

Při vystopování nákladních aut pomáhal i expert OSN E. J. Hogendoorn.

Čína popírá, že by vůbec někdy nějaké embargo RB OSN porušila. Tvrdí dokonce, že vyzvala súdánskou vládu, aby nepoužívala v Dárfúru dříve dodané zbraně, jako jsou letadla A5. Právě ta však bombardují pozice vzbouřenců i vesnice. Piloti se podle důvěryhodných zdrojů BBC cvičí v Číně. Čína má zájem o súdánskou ropu a investuje do její těžby.

Mezinárodní soud v Haagu chce v pondělí podle sdělení médií obvinit súdánského prezidenta z genocidy. Podle OSN si konflikt v Dárfúru vyžádal životy 300 000 lidí. Dva milióny obyvatel byly vyhnány z domovů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám